20/3/17

ΚΥΡΙΑΚΗ Γ΄ ΝΗΣΤΕΙΩΝ - ΚΗΡΥΓΜΑ (19.03.2017)

Γερασίμου Φραγκουλάκη
Αρχιμανδρίτη

       Κάθε άνθρωπος επιθυμεί να έχει ένα στήριγμα στην κάθε φάση της ζωής του, ούτως ώστε να καταφέρνει να ανταπεξέρχεται με τρόπο ικανοποιητικό και η έκβαση της κάθε προσπάθειάς του να είναι θετική.
         Στήριγμα για το ανήμπορο βρέφος αποτελεί η οικογένεια, στήριγμα για τον μαθητή αποτελεί το σχολείο και η μελέτη, στήριγμα για τον οικογενειάρχη αποτελεί η οικογενειακή γαλήνη, στήριγμα για τον επαγγελματία αποτελεί η αποδοχή του από το κοινό, στήριγμα για τον άρρωστο αποτελεί ο γιατρός, στήριγμα για τον ηλικιωμένο αποτελεί η αγάπη και η φροντίδα των οικείων του. Αυτά είναι μερικά παραδείγματα όπου μπορούμε να δούμε την καταλυτική και θετική ενέργεια του στηρίγματος. Ακόμα κι αν δεν χρειάζεται κάποιος στήριγμα σε κάποιες φάσεις της ζωής του, εντούτοις όταν το έχει δεν το αρνείται, αντιθέτως χαίρεται και ευχαριστείται. Πόσο μάλλον όταν αυτό το στήριγμα του είναι αναγκαίο. Δεν είναι μάλιστα λίγες οι φορές, που το να παρέχει κάποιος στήριγμα σε κάποιον άλλον αποτελεί θυσία ή αυτό καθαυτό το στήριγμα είναι αποτέλεσμα θυσίας. Δεν είναι δύσκολο επομένως να αντιληφθούμε την αξία του στηρίγματος στον κάθε ένα από εμάς και είναι μεγάλη η ευτυχία να έχει κάποιος μόνιμο στήριγμα στη ζωή του.
         Το στήριγμα βεβαίως δεν είναι μόνο υλικό. Πολλές φορές ακούμε να γίνεται λόγος για ψυχολογική υποστήριξη, ψυχολογικό στήριγμα δηλαδή. Όμως σχεδόν καθόλου ή σπάνια ακούμε και για την ύπαρξη πνευματικών στηριγμάτων.
         Το πρώτο που πρέπει να δούμε είναι αν υπάρχει πραγματική ανάγκη πνευματικού στηρίγματος σ' εμάς τους Χριστιανούς τους Ορθοδόξους. Κάποιες πνευματικές ανάγκες είναι κοινές βεβαίως σε όλους τους ανθρώπους, όμως εμείς θα αναφερθούμε για λίγο στο χώρο το δικό μας, τον Ορθόδοξο.
         Η ζωή του Χριστιανού του Ορθοδόξου είναι ένας  διαρκής αγώνας. Μια συνεχόμενη πάλη εναντίων των δυνάμεων του κακού, πάλη η οποία στην ουσία αποτελεί αδιάκοπο πόλεμο. Κάθε πόλεμος όμως, κάθε αγώνας, κάθε πάλη έχει ως αποτέλεσμα την κόπωση, η οποία οδηγεί στην εξάντληση. Αντιλαμβανόμαστε επομένως, πόσο χρήσιμο και απαραίτητο είναι σε αυτή την περίπτωση κάποιο στήριγμα.
         Για ένα τέτοιο σημαντικό στήριγμα μας μιλά σήμερα η Αγία Εκκλησία μας. Στο μέσον της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, διάστημα κατά το οποίο ο Ορθόδοξος Χριστιανός βρίσκεται σε έντονο πνευματικό αγώνα, προβάλλει η αγία μας Εκκλησία τον Τίμιο και ζωοποιό Σταυρό του Κυρίου μας, προκειμένου να αντλήσουμε από αυτόν δύναμη και κουράγιο για τη συνέχεια του πνευματικού μας αγώνα.   
         Ο σταυρός αποτελούσε όργανο θανάτου. Πάνω σε αυτόν πέθαιναν οι φοβερότεροι των κακούργων. Ήταν ο πλέον ατιμωτικός θάνατος. Όποιος καταδικαζόταν σε σταυρικό θάνατο θεωρούνταν "επικατάρατος" (Γαλ. 3,1). Από φονικό όργανο θανάτωσης κακούργων ο σταυρός με την μεγάλη θυσία του Χριστού πάνω σε αυτόν μετατράπηκε σε πηγή ζωής και σωτηρίας. Ταυτίστηκε με την Ανάσταση του Χριστού. Η Ανάσταση ακολουθεί το Σταυρό και τον προϋποθέτει, ενώ ο Σταυρός προμηνύει την Ανάσταση. Η άπειρη αγάπη και η απύθμενη φιλανθρωπία του Θεού με την Σταύρωση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού μετέτρεψε το Σταυρό από ξύλο κατάρας, σε πηγή ζωής και σωτηρίας.
         Εξαγιάζεται και λυτρώνεται ο άνθρωπος με την λυτρωτική χάρη του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού. Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει μέτοχος αυτών των Θείων Δωρεών ο καθένας μας είναι η πίστη στο Λυτρωτή Χριστό και στην απολυτρωτική σταυρική θυσία του.
         Ο Σταυρός λέει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, επανέφερε την οικουμένη στον ίσιο δρόμοι, αυτός έδιωξε την πλάνη και επανέφερε την αλήθεια. Ο Σταυρός μετέβαλε τη γη σε ουρανό, αυτός έκανε τους ανθρώπους αγγέλους. Ο Σταυρός είναι το σημείο της σωτηρίας μας και της ελευθερίας μας και της συγκαταβατικότητας του Κυρίου προς εμάς.
         Με τη δύναμη του Τιμίου και Ζωοποιού σου Σταυρού Χριστέ ο Θεός φύλαξέ μας από την επήρεια του πονηρού και έχοντα διανύσει με σταθερά βήματα το τεσσαρακονθήμερο στάδιο αξίωσέ μας να προσκυνήσουμε τα θεία Πάθη σου και την ζωηφόρο Ανάστασή σου και ελέησον ημάς ως μόνος αγαθός και φιλάνθρωπος. Αμήν

Δεν υπάρχουν σχόλια: