11/3/17

Β΄ Χαιρετισμοί - Κήρυγμα (Αννόβερο 10.03.2017)














Κήρυγμα π. Γερασίμου

"Χαίρε αοράτων εχθρών αμυντήριον" (Χαίρε αοράτων εχθρών η απόκρουση).

         Ολάκερη η ζωή του ανθρώπου βιώνεται σε ένα κόσμο ο οποίος παρουσιάζει ποικιλομορφία στις συμπεριφορές και στις πρακτικές της συναναστροφής μεταξύ των ανθρώπων. Το βέβαιον είναι ότι τα περισσότερα στοιχεία τα οποία συνθέτουν αυτές τις συμπεριφορές, έχουν αρνητικό χαρακτήρα. Είναι διάχυτη στον κόσμο η αίσθηση ότι, η κοινωνία μας κινείται με ένα τρόπο αφύσικο, παράλογο, πονηρό, " ο κόσμος όλος εν τω πονηρώ κείται", (όλος ο κόσμος βρίσκεται στην εξουσία του πονηρού, του διαβόλου). Α΄Ιωαν. 5, 19. Η αντιπαλότητα, ο διηνεκής και ασταμάτητος πόλεμος, οι επιθέσεις των εχθρών, εχθρών αφανών, ύπουλων και επικίνδυνων συνθέτουν το σκηνικό της καθημερινότητας του ανθρώπου. Δεν φαίνονται οι εχθροί αυτοί γιατί είναι αόρατοι, η φύση τους είναι πνευματική. Δεχόμαστε την επίθεσή τους χωρίς να τους βλέπουμε. Είναι απρόσμενοι, πολέμιοι σκληροί. Τους ενδιαφέρει ο θάνατος της ψυχής του ανθρώπου, τον οποίο απεργάζονται με κάθε τρόπο χρησιμοποιώντας ως κύριο και βασικό όπλο τους την αμαρτία.
         Για δες τε πώς πορεύεται η κοινωνία μας σήμερα. Ποιος μπορεί να εκφράσει ικανοποίηση για τα όσα ζούμε; Η ανομία νομιμοποιείται, τα χρηστά ήθη διώκονται, η όποια αρετή χλευάζεται, το ήθος περιθωριοποιείται, η ανθρωπιά τσαλακώνεται, ο Θεός αμφισβητείται, ο διάβολος ενθρονίζεται στις σκέψεις, στις καρδιές και στις ψυχές των ανθρώπων. Σείεται ο κόσμος συθέμελα από την επικράτηση της αδικίας. Οι άνθρωποι έχουμε καταργηθεί ως πρόσωπα και ισχύουμε μόνον ως αριθμοί, αξιολογούμαστε μόνο ως παραγωγικές μονάδες, υπολογιζόμαστε βάσει των δυνάμεών μας και αγνοούμαστε, λησμονούμαστε στις φυσικές αδυναμίες που μας δημιουργούν η φθορά του χρόνου, η βεβαρυμμένη υγεία. Βιώνουμε τα αποτελέσματα του πολέμου, χωρίς να μπορούμε να διακρίνουμε από πού προέρχεται αυτός ο πόλεμος, διότι όπως είπαμε οι πολεμήτορες είναι όντα πνευματικά. Προσωποποιούμε το κακό και το αποδίδουμε σε ανθρώπους, μη υπολογίζοντας ότι, οι άνθρωποι αυτοί δεν ενεργούν μόνοι τους, αλλά είναι στρατευμένοι στην υπηρεσία του εχθρού, αποτελούν πειθήνια όργανά του.
         Το παρήγορο αδελφοί μου είναι, ότι σε αυτό τον αγώνα έχουμε στερρό συμπαραστάτη και προστάτη και αμυντήριο. Είναι η Υπεραγία Θεοτόκος, η Παναγία μας. Είναι η καταφυγή και η προστασία μας. Τρέμουν μπροστά της οι αόρατοι εχθροί, φοβούνται την ανυπέρβλητη δύναμή της. Και μόνο το άκουσμα του ονόματός της τους τρέπει σε φυγή, η χάρη της τους παραλύει και τους καθηλώνει. Η δύναμή της είναι η ίδια με τη δύναμη του Υιού της. Όσοι προστρέχουν με πίστη στη χάρη της παίρνουν δύναμη για να αντιπαλέψουν τις μηχανορραφίες και τα τεχνάσματα του εχθρού, του μισόκαλου και μισάνθρωπου διαβόλου. Δοκιμάστε να αναφέρετε το όνομά της σε ανθρώπους που αμφισβητούν και αυτήν και τον Υιό της, θα δείτε να αντιδρούν με τρόπο σαν να τους έχει καταλάβει δαιμόνιο. Άλλοι πάλι πιστεύουν σε αυτήν, όμως διστάζουν να εκφράσουν αυτή τους την πίστη. Ντρέπονται λένε, για ποιο πράγμα ντρέπονται όμως δεν λένε.
         Αδελφοί μου, ζούμε σε μια εποχή που η πίστη όχι απλά αμφισβητείται, αλλά διώκεται. Όσο αυξάνεται η ανομία, τόσο πολλαπλασιάζεται ο πόλεμος εναντίον της πίστεως. Η πίστη αποτελεί στήριγμα και αυτό το γνωρίζουν καλά οι πολέμιοί της. Αυτό άλλωστε είναι και εκείνο που τους ενοχλεί, διότι αυτοί θέλουν να εμφανίζονται ως στηρίγματα του κόσμου, για να καθοδηγούν στη συνέχεια τους ανθρώπους όπως αυτοί θέλουν. Έχει γεμίσει ο κόσμος με υποστηρικτές δικαιωμάτων στην ανομία, στην αμαρτία, στην εξαθλίωση. Τα δήθεν μοντέρνα κράτη νομοθετούν την ανωμαλία, τον αποπροσανατολισμό, την εξαθλίωση, την μεταμόρφωση των ανθρώπων σε κτήνη. Ποιος θα μας γλυτώσει από όλ' αυτά; Ποιος θα μας σώσει από την σίγουρη καταστροφή; Ποιος θα μας προστατεύσει;
         Φυσικοί και ανιδιοτελείς προστάτες και υποστηρικτές του καθενός, της καθεμιάς από εμάς είναι συνήθως οι γονείς μας. Μην ξεχνούμε πως είμαστε όλοι, μα όλοι ανεξαιρέτως παιδιά του Θεού. Απόψε βρισκόμαστε εδώ, τιμώντας την μεγάλη μας Μητέρα. Ήρθαμε και απευθύναμε ευχαριστήριους και εγκωμιαστικούς ύμνους στο γλυκολατρεμένο πρόσωπό της. Ας την παρακαλέσουμε να είναι πάντα κοντά μας, να μεσιτεύει για εμάς στον Κύριο και Θεό της και Κύριο και Θεό όλων μας Ιησού Χριστό, να παραμένει δίπλα μας και να αποτελεί των  "αοράτων εχθρών αμυντήριον". Αμήν!            

Δεν υπάρχουν σχόλια: