26/4/16

ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ (26.04.2016)-ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΣΙΑ ΚΑΣΣΙΑΝΗ

Ακούσαμε απόψε το γνωστό τροπάριο της Κασσιανής "Κύριε η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή". Και ενώ είναι γνωστό σχεδόν σε όλους το τροπάριο, λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν για την συνθέτριά του, την Κασσιανή, γι' αυτό. προκειμένου να γνωρίζουμε ποια ήταν, θα αναφερθούμε απόψε σε αυτήν.
Η Οσία Κασσιανή ή Κασσία ή Ικασία ή Εικασία η Υμνογράφος γεννήθηκε μεταξύ του 805 και του 810 μ. Χ. στην Κωνσταντινούπολη επί αυτοκράτορος Θεόφιλου(829 -842 μ.Χ.). Μεγαλώνοντας συνδύαζε τη σωματική ομορφιά με την εξυπνάδα της.
Ο βυζαντινός χρονογράφος Συμεών Μάγιστρος  (990μ. Χ.) αναφέρει ότι η μητέρα του αυτοκράτορα Θεόφιλου στην προσπάθειά της να παντρέψει τον γιο της, το έτος 830 μ.Χ. διοργάνωσε μία σύναξη στην Κωνσταντινούπολη, στα ανάκτορα, στην μεγαλόπρεπη αίθουσα Τρικλίνιο στην οποία συμμετείχαν από τις πιο όμορφες κοπέλες της αυτοκρατορίας. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη και μεταξύ αυτών ήταν και η Κασσιανή.
Η διαδικασία είχε ως εξής: Όλες οι κοπέλες θα παρατάσσονταν στη σειρά, καθισμένες σε πολυτελή ανάκλιντρα. Ο αυτοκράτορας Θεόφιλος θα περνούσε από μπροστά τους και σε εκείνην που θα της έδινε ένα χρυσό μήλο θα ήταν η μέλλουσα σύζυγός του.
Εντυπωσιασμένος από την ομορφιά της Κασσιανής σκεφτόταν σ' εκείνη να δώσει το χρυσό μήλο. Θέλοντας όμως να διαπιστώσει αν και η εξυπνάδα της ήταν ανάλογη με την ομορφιά της, της είπε: "Ως άρα διά γυναικός ερρύη τα φαύλα", (Από την γυναίκα ξεκινούν τα κακά), υπονοώντας την Εύα. Η Κασσιανή τότε του απάντησε: "Αλλά και διά γυναικός πηγάζει τα κρείττονα" (Και από τη γυναίκα πηγάζουν τα  καλύτερα, τα ευγενέστερα)υπονοώντας την Παναγία που έφερε το μεγαλύτερο καλό στον κόσμο.
Αυτή η απάντηση θεωρήθηκε από τον Θεόφιλο ως αυθάδεια και επιπόλαια κι έτσι έδωσε το χρυσό μήλο στην Θεοδώρα.
Μετά από αυτή της την αποτυχία η Κασσιανή απογοητευμένη αποφάσισε να αποτραβηχτεί από τον κόσμο. Λέγεται μάλιστα ότι είπε: "Αφού δεν έγινα βασίλισσα του κόσμου θα γίνω υπήκοος της αιώνιας βασιλείας του Χριστού". Έχτισε με δικά της χρήματα ένα μοναστήρι όπου έγινε μοναχή και η ίδια.
Στο μοναστήρι εκδηλώθηκε και το καλλιτεχνικό της ταλέντο και άρχισε να γράφει ύμνους, μεταξύ των οποίων και το γνωστό μας "τροπάριο της Κασσιανής", που ακούσαμε πριν από λίγο.
 Σ' αυτό το τροπάριο φαίνεται ότι  έχει εμπνευσθεί από τα Ευαγγέλια, από την διήγηση για την μοιχαλίδα που έσωσε ο Χριστός από τον λιθοβολισμό.

Αυτή, με πολύ λίγα ήταν η ζωή της Κασσιανής η οποία αν και πόθησε τα εγκόσμια, αυτό δεν την εμπόδισε μετά να αφιερωθεί στα ουράνια στα πνευματικά, δείχνοντας έτσι ότι με την χάρη και την βοήθεια του Θεού όλα είναι δυνατά, όπως ο ίδιος έχει πει: "Τα αδύνατα παρά ανθρώποις, δυνατά παρά τω Θεώ εστίν". Αμήν! 

Γεράσιμος Φραγκουλάκης
Αρχιμανδρίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: