3/7/16

Κυριακή Β΄Ματθαίου (03.07.2016)

Γερασίμου Φραγκουλάκη
Αρχιμανδρίτη



          Στην πρόσκληση των πρώτων μαθητών από το Χριστό αναφέρεται η σημερινή ευαγγελική περικοπή. Όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε όλους όσους προσκαλεί ο Κύριος να γίνουν μαθητές του είναι άνθρωποι απλοί. Όχι πως αγνοεί τους μορφωμένους και τους αξιωματούχους, ενδιαφέρεται και για την σωτηρία αυτών, όμως στην επί γης παρουσία του, στο χρόνο της διδασκαλίας του και της ζωής του πάνω στη γη πάντα τους είχε απέναντί του. Πάντα τον αμφισβητούσαν και προσπαθούσαν να δυσκολέψουν και να ανακόψουν την σωτήρια πορεία του, μέχρι που τελικώς τον καταδίκασαν και τον θανάτωσαν με τον ατιμωτικό τρόπο της σταυρώσεως. Επιλέγει λοιπόν, σκοπίμως ως μαθητές του απλούς ανθρώπους, για να μπορέσει και μέσω αυτών να προσεγγίσει τους ανθρώπους. Φαίνεται άλλωστε αυτό όταν λέγει: "δεύτε οπίσω μου και ποιήσω ημάς αλιείς ανθρώπων."[1] (Ακολουθήστε με και θα σας κάνω ψαράδες ανθρώπων), λέει στους πρώτους μαθητές του τον Πέτρο και τον Ανδρέα οι οποίοι ήταν ψαράδες. Με αυτά τα λόγια του Ιησού στα οποία θα προστεθούν αργότερα και το "Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη" προσδιορίζεται η αποστολή ως μαθητών του και ως αποστόλων μετέπειτα αυτών των απλοϊκών ψαράδων που προσκαλεί. Μια αποστολή η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα από τους διαδόχους των Αποστόλων μέσα στην Εκκλησία μας. Είναι οι κληρικοί που με την βοήθεια των λαϊκών με το Ευαγγέλιο, με τον Ορθόδοξο λόγο συνεχίζουν το έργο των αλιέων της Γαλιλαίας. Ένα έργο επίπονο πολλές φορές, τις περισσότερες.
      Σήμερα δεν υπάρχουν "αλιείς ανθρώπων" μόνο μέσα στην Εκκλησία, που ενδιαφέρονται για την πνευματική προκοπή και σωτηρία του κόσμου. Υπάρχουν και άλλοι αλιείς ανθρώπων που προσπαθούν να αλιεύσουν ψυχές με αλλότριες προθέσεις. Είναι οι διάφορες αιρέσεις, τα διάφορα ιδεολογικά και θρησκευτικά συστήματα που με λόγια πλάνα προσπαθούν να ξεγελάσουν, να πλανέψουν και να κατακτήσουν ψυχές αθώες, για να τις οδηγήσουν στην υποδούλωση και τελικά στην καταστροφή.
         Σήμερα δυστυχώς, όλοι αυτοί οι επικίνδυνοι αλιείς έχουν με το μέρος τους την πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης. Πολύ γρήγορα διαδίδονται οι ιδέες τους, με ευκολία περνούν τα μηνύματά τους. Προσπαθούν να παρουσιάζουν ως παρωχημένη τη διδασκαλία της Εκκλησίας μας, οπισθοδρομική, αναχρονιστική και ανεφάρμοστη. Κάνουν ό,τι μπορούν για να απομακρύνουν τους ανθρώπους από τον Θεό, από τον Λυτρωτή Χριστό, προσπαθούν να απέχουν οι άνθρωποι από τις χάριτες και τις δωρεές του Αγίου Πνεύματος. Απαξιώνουν τον Ορθόδοξο κλήρο, την παραδοσιακή οικογένεια. Υποσκάπτουν τα θεμέλια της κοινωνίας μας, χλευάζουν τις ανθρώπινες αξίες γελοιοποιούν τα ιερά και τα όσιά μας στο όνομα δήθεν του πολιτισμού, της ανάπτυξης, της προόδου. Κάθε αλλόκοτο, βλαβερό και πολλές φορές ανήθικο προβάλλεται ως ιδεώδες και γίνεται προσπάθεια να επιβληθεί ως φυσικό. Το να προβάλλει κάποιος διεκδικήσεις που καταρρακώνουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, απέχουν από κάθε έννοια λογικής ονομάζεται δικαίωμα και προστατεύεται και προωθείται, το να προβάλλει τα θρησκευτικά του πιστεύω θεωρείται ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο και απαγορεύεται η κοινοποίησή του. Το να μην είσαι χριστιανός και να το δηλώνεις προστατεύεσαι και υποστηρίζεσαι. Το να είσαι χριστιανός και να το δηλώνεις εγκαλείσαι γιατί προσβάλλεις λέει κι προκαλείς τους μη χριστιανούς.  
        Δεν είναι όμως καιρός για μοιρολατρίες και απελπισία. Ποτέ δεν είναι αργά. Μπορούμε και σήμερα να γίνουμε αλιείς ανθρωπίνων ψυχών, όλοι εμείς, οι κληρικοί, οι δάσκαλοι, μα προ πάντων οι γονείς. Ας ξεκινήσουμε από το στενό περιβάλλον μας, από τους εαυτούς μας. Ας επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με το Θεό, με την Εκκλησία. Στη συνέχεια ας απλώσουμε δίχτυ προστασίας στη συνέχεια της ζωής μας, που είναι τα παιδιά μας. Ας τα προφυλάξουμε από τις παγίδες που περίτεχνα στήνει η κοινωνία. Τεχνηέντως όπως πριν είπαμε, απαξιώνεται η οικογένεια, συκοφαντείται η Εκκλησία, ευτελίζεται το σχολείο, αποπροσανατολίζεται η ζωή ολόκληρη. Αντίσταση χρειάζεται σε όλα αυτά. Αντίσταση με το λόγο του Θεού, με το νόμο του Ευαγγελίου. Κανένας δεν βγήκε χαμένος τηρώντας το θέλημα του Κυρίου.
          Μην παραπονιόμαστε ότι η συμπεριφορά της κοινωνίας και ιδιαίτερα των νέων δεν είναι η αρμόζουσα. Δυστυχώς εδώ και πολλά χρόνια ο άνθρωπος στο όνομα δήθεν της τεχνολογίας ξανοίγεται στη ζωή χωρίς πυξίδα.
          Χριστιανοί μου, εμείς δεν δικαιολογούμαστε να κάνουμε το ίδιο. Γιατί έχουμε πυξίδα μοναδική, πυξίδα απόλυτης ακριβείας. Είναι το Ευαγγέλιο, ο λόγος του Θεού, ο ίδιος ο Χριστός.
       Ας βάλουμε και λίγο Χριστό στη ζωή μας και τότε θα δούμε τα πάντα να αλλάζουν, να μεταμορφώνονται, γιατί αυτός είναι "ο ετάζων  νεφρούς και καρδίας"[2], είναι "το Φως το αληθινόν το φωτίζον και αγιάζον πάντα άνθρωπον ερχόμενον εις τον κόσμον."[3] Αμήν!              


[1] Μτθ. 4, 19
[2] Ψαλμ. 7, 10
[3] Ευχή Γ΄ Ώρας

Δεν υπάρχουν σχόλια: