26/5/15

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Την Κυριακή 24 Μαΐου 2015 στην περιοχή του Αμβούργου πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις από την Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων Ευρώπης, για να τιμηθεί η επέτειος απελευθέρωσης της Θράκης.
Την ευθύνη της διοργάνωσης είχαν οι Σύλλογοι Θρακιωτών Αννοβέρου και Αμβούργου.
Μεταξύ άλλων στο Αμβούργο τελέστηκε το πρωί της Κυριακής από τον εφημέριο Αννοβέρου π. Γεράσιμο Φραγκουλάκη, Θεία Λειτουργία και Δοξολογία στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου-Αμβούργου, παρουσία του Γενικού Πρόξενο κ. Γεωργίου Αρναούτη.





ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ
ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ
(Αμβούργο, Κυριακή 24 Μαΐου 2015)

Θράκη, πατρίδα του Ορφέα, του Διόνυσου, του Πρωταγόρα και του Δημόκριτου. Η χιλιοτραγουδισμένη Θράκη από τον αρχαίο Έλληνα τραγικό Σοφοκλή μέχρι και τη λαϊκή μούσα Θράκη. Πατρίδα του Βάρναλη, του Βιζυηνού, του Λουντέμη, του Καραθεοδωρή, της Σοφίας Βέμπο και τόσων άλλων. Θράκη αιώνια, με τους θρύλους τους μυθικούς και τους Διονυσιακούς. Θράκη αθάνατη με τους δικούς σου αγίους, τον Άγιο Νεκτάριο, την Αγία Γλυκερία, ήρωες και μάρτυρες, τους δικούς σου σοφούς, λόγιους και ευεργέτες.
         Εντιμότατε κύριε Πρόξενε της πατρίδος μας στο Αμβούργο,
         κύριε Πρόεδρε της Ομοσπονδίας Θρακικών Συλλόγων,
         κυρίες και κύριοι μέλη των διοικητικών συμβουλίων και των σωματείων,
         αγαπητοί αδελφοί και αδελφές,

         η Θράκη έχει να παρουσιάσει και πολυκύμαντη και μακραίωνη ιστορία. Από τους αρχαιότερους χρόνους το όνομα και η ζωή των Θρακών ήταν στενά συνδεδεμένα με τη ζωή και το πνεύμα των άλλων Ελλήνων. Γι' αυτό και ήταν φυσικό η απελευθέρωσή της να σημαίνει μεταξύ άλλων και τη συμπλήρωση ουσιαστικά, από πλευράς εδαφικής της Ελλάδας.
         Η υποδούλωση της Θράκης στους Οθωμανούς εκεί γύρω στο 1360 αποτέλεσε το ξεκίνημα μιας ιστορίας αιώνων γεμάτης αγώνων και θυσιών. Παρότι βυθισμένη στο σκοτάδι της σκλαβιάς η Θράκη το 1821 προσφέρει στον Αγώνα, πλοία, χρήματα, ήρωες και ποταμούς αίματος. Τι κι αν η Θράκη αποτελούσε ανέκαθεν το σταυροδρόμι των λαών Ανατολής και Δύσης. Τι κι αν πέρασαν από εκεί Πέρσες και Φράγκοι, Σλάβοι και Οθωμανοί και τόσοι άλλοι. Όλοι ήταν περαστικοί, γιατί ο λαός της Θράκης έμενε ενωμένος διατηρώντας την εθνική του ταυτότητα αγνοώντας τις βάναυσες απειλές και τα δεινά που του επέφεραν οι διάφορες ξενόφερτες επιρροές.
         Διεθνείς συγκυρίες επέβαλαν την καθυστέρηση της απελευθέρωσης της Θράκης, μέχρι την 14η Μαΐου 1920 που οι πρώτες ηλιαχτίδες της ελευθερίας φώτισαν τον καταγάλανο ουρανό της και βρέθηκε να πλέει στα γαλανόλευκα, αναπνέοντας ελεύθερα πλέον.
         Σήμερα η Δυτική Θράκη, η Θράκη της Ελλάδας έχει πετύχει μεγάλα βήματα προόδου σε όλους τους τομείς, της επιστήμης, της τέχνης, της δημιουργίας. Ανέπτυξε την ελληνική παράδοση και ανέβασε το επίπεδο του τόπου. Περήφανη τιμά τους ήρωές της και πανηγυρίζει με λαμπρότητα το μεγάλο ιστορικό γεγονός της απελευθέρωσής της, όπως εδώ σήμερα.
         Και από πλευράς εκκλησιαστικής η Θράκη έχει ξεχωριστή σημασία. Πέρα από τους κληρικούς ήρωές της, στα εδάφη της Θράκης δημιουργήθηκε η πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, η Κωνσταντινούπολη, η οποία αποτελεί και μέχρι σήμερα την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου μας.
         Στη Θράκη υπήρξε η Επισκοπή Ηρακλείας η οποία το 300 μ.Χ. προήχθη σε Μητρόπολη. Μέχρι την ίδρυση της Κωνσταντινούπολης από το Μέγα Κωνσταντίνο και την ανάδειξή της σε πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας υπαγόταν στη Μητρόπολη Ηρακλείας και ο Επίσκοπος Βυζαντίου. Για το λόγο αυτό μέχρι και σήμερα, ο Μητροπολίτης Ηρακλείας ενεχειρίζει στον εκάστοτε Οικουμενικό Πατριάρχη την ποιμαντορική ράβδο.
         Είναι πολλοί οι λόγοι λοιπόν, για τους οποίους η Θράκη κατέχει ξεχωριστή θέση. Εκτός όμως αυτών, όπως και πιο πάνω αναφέρθηκε η Θράκη σήμερα, ελεύθερη και ενωμένη με τη μητέρα Ελλάδα συνεχίζει να μεγαλουργεί και να επεκτείνει με την ίδια ορμή τη δημιουργικότητά της, εις πείσμα κάποιων και παρά την ουσιαστική εγκατάλειψη που υφίσταται. Και ως φυσικό, γεωγραφικό όριο της Ενωμένης Ευρώπης, αρέσει δεν αρέσει  σε κάποιους, αποτελεί το παράθυρο μέσα από το οποίο αγναντεύει η Δύση προς την Ανατολή και η Ανατολή προς τη Δύση.
         Φίλοι και αδελφοί, Θρακιώτες και Θρακιώτισσες,
         είσαστε ταγμένοι να αποτελείται τους ακρίτες της πατρίδας μας. Σήμερα μπορεί να μη χρειάζεται να επαγρυπνείτε για  τη διαφύλαξη των εδαφικών συνόρων. Έχετε όμως τη βαριά κληρονομιά να είσαστε απόγονοι αγίων, ηρώων και εθνικών ευεργετών. Συνεχίστε να καλλιεργείτε και να αυξάνετε τη μεγάλη εθνική και πολιτιστική κληρονομιά που αποκτήσατε. Και όπως έχουμε υποχρέωση όλοι μας προσπαθήστε να την αυξήσετε, διατηρώντας αναλλοίωτη την ταυτότητά σας, ιδιαιτέρως εδώ στο εξωτερικό.
         Αξίζετε τη συμπάθεια, την αγάπη και την υποστήριξη όλων μας. Ιδιαιτέρως εσείς, τα σωματεία των Θρακών για την προσπάθεια που κάνετε να διατηρείτε και να μεταλαμπαδεύετε τις παραδόσεις, τον πολιτισμό, την Ορθοδοξία μας στα παιδιά τη φυσική μας συνέχεια και εδώ στο εξωτερικό.
         Σας μεταφέρω τις σεπτές ευχές και ευλογίες του Ποιμενάρχου μας, του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Γερμανίας και Εξάρχου Κεντρώας Ευρώπης κυρίου Αυγουστίνου.
         Αισθάνομαι ιδιαιτέρως ευτυχής που σήμερα μου δίδεται η ευκαιρία να βρίσκομαι κοντά σας. Στις δικές μου ευχές για κάθε καλό, προσθέσατε παρακαλώ και τις ευχές του ιερατικώς προϊσταμένου της ενορίας μας εδώ στο Αμβούργο, του πατρός Γεωργίου Μάνου, ο οποίος καθηκόντως απουσιάζει.
         Κλείνω με τα ευχετικά λόγια του Μητροπολίτη μας κυρίου Αυγουστίνου, τα οποία είχε απευθύνει σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση του συλλόγου Θρακιωτών Αννοβέρου, το Σάββατο 17 Μαΐου 2008: "Από καρδιάς σας εύχομαι, ο Θεός να σας ευλογεί και να σας χαρίζει χρόνους καρποφόρους, δημιουργικούς."

Γεράσιμος Φραγκουλάκης
Αρχιμανδρίτης


Δεν υπάρχουν σχόλια: