15/8/16

Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016-Αννόβερο

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ
Κήρυγμα π. Γερασίμου

























Το κήρυγμα του π. Γερασίμου

         "Όταν γιορτάζει η μάνα μας, γιορτάζει όλη η πλάση", είναι οι στίχοι ενός παλιού ελληνικού τραγουδιού. Το νόημα αυτών των στίχων βρίσκει εφαρμογή στη μεγάλη γιορτή της μεγάλης Μάνας μας, της Παναγίας μας. Σήμερα, ανήμερα της γιορτής της Κοίμησής της γιορτάζει η Χριστιανοσύνη. Παράξενο κι οξύμωρο ακούγεται το πανηγύρι ετούτο του θανάτου. Συνήθως ο θάνατος δημιουργεί θλίψη και όχι χαρά. Τι συμβαίνει όμως με τον θάνατο της Παναγίας μας; Στη Μητέρα του Θεού μέσα από την πορεία της αυτή υποδηλώνεται στον κάθε Χριστιανό το αιώνιο Πάσχα, η αιώνια Ανάσταση που χάρισε ο Χριστός με την δική του Ανάσταση. Γι' αυτό και της ψάλουμε: "Μετέστης προς την ζωήν, μήτηρ υπάρχουσα της ζωής", πανηγυρίζοντας λαμπρά την Κοίμηση της γλυκολατρεμένης μας Παναγιάς.
         Όλο αυτό το διάστημα από την πρώτη μέρα του Αυγούστου κάθε βράδυ προστρέχαμε στη χάρη της και ψάλαμε τις Παρακλήσεις της, ευλαβείς προσκυνητές και ικέτες σ' αυτήν την θερμή πρεσβεία και προστασία, στην πιο τίμια και από τα Χερουβείμ, στην υψηλοτέρα των ουρανών, στην καθαρότερη και από τις ακτίνες του ήλιου, στην πύλη της ευσπλαχνίας, στην πηγή του ελέους, στην κραταιά σκέπη, στην ελπίδα των απελπισμένων, στη χαρά των θλιβομμένων, στην προστάτιδα των αδικουμένων, στην βοηθό των ορφανών, στον αδαπάνητο θησαυρό των ιαμάτων, στο όπλο της σωτηρίας, στην υπεραγία, άχραντο, υπερευλογημένη, ένδοξο, Δέσποινα, Θεοτόκο και αειπάρθενο Μαρία.
         Εκατοντάδες είναι τα επίθετα που αποδίδονται στην Παναγία μας. Το καθένα απ' αυτά συνδεμένο με ένα θαύμα, με μια ευεργεσία προς το γένος των ανθρώπων. Γι' αυτό και τιμάται δεόντως και κτίζονται στο πανάχραντο όνομα της ναοί και μοναστήρια. Η δε γλυκιά μορφή της στις εικόνες στολίζει όλους τους ιερούς χώρους, τα σπίτια των πιστών, πάνω από τα κρεβάτια των βρεφών και των ασθενών. Δεσπόζει η μορφή της και κυριαρχεί όχι ως Αγία, αλλά ως Υπεραγία και Πλατυτέρα των ουρανών μέσα στο ιερό Βήμα. Επιβλητική η παρουσία της Παναγίας μας μέσα στο ιερό Βήμα, παρουσία η οποία τονίζεται ιδιαιτέρως και υπερτερεί κάθε άλλης παρουσίας που απεικονίζεται μέσα στο ιερό, διότι αυτή είναι η γέφυρα που μεταφέρει τους "εκ γης προς ουρανόν", αλλά και η κλίμακα, η σκάλα την οποία χρησιμοποίησε ο Θεός για να κατεβεί στη γη. Και μόνο η δεσπόζουσα μορφή της Παναγίας μας ως Πλατυτέρας μέσα στο ιερό Βήμα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως απάντηση σε όλους εκείνους που υποστηρίζουν ότι η γυναίκα υποτιμάται από την Εκκλησία. Αντιθέτως από την Εκκλησία μας προβάλλεται ως πρότυπο γυναικός και ονομάζεται και τιμάται όχι απλώς ως Αγία, αλλά ως Παναγία.  
         Η Παναγία μας μπορεί ως Θεογεννήτρια, "ως έχουσα μητρικήν παρρησίαν" να πρεσβεύει και να σώζει από όλα τα δεινά και τις συμφορές του βίου τον καθένα την καθεμιά που προστρέχει σε αυτήν.
         Η Παναγία μας, το ιερότερο από τα πρόσωπα της Ορθοδοξίας μας, δεν έχει μόνο θρησκευτική και λατρευτική σημασία για εμάς τους Έλληνες, αλλά και εθνική. Δεν είναι λίγες οι φορές που το πανάγιο πρόσωπό της έχει συνδεθεί με τους αγώνες του Γένους μας. Γι' αυτό και τιμάται και ως "Υπέρμαχος Στρατηγός." Πόσες φορές δεν απότρεψε τον εχθρό και οδήγησε το λαό της στη σωτηρία.
         Και η φετινή γιορτή της, το φετινό Πάσχα του Καλοκαιριού βρίσκει ξανά την πατρίδα μας, τη γλυκιά Ελλάδα μας, προσβεβλημένη, πονεμένη, τραυματισμένη, εξαθλιωμένη, ανήμπορη να σταθεί στα πόδια της, ρακένδυτη, με τα νοικοκυριά της, τους κατοίκους της να ζουν σε οικονομική εξαθλίωση και κοινωνική απαξίωση.
         Που είναι Ευρώπη η ανθρωπιά σου; Υπάρχει και αν υπάρχει που είναι κρυμμένη; Πολύ φοβάμαι πως χάθηκε από την Ευρώπη η ανθρωπιά, γιατί απομακρύνθηκε από αυτόν που την εμπνέει. Η ανθρωπιά προϋποθέτει αγάπη για τον άνθρωπο και ο εμπνευστής της αγάπης, η τέλεια και άδολη αγάπη που είναι ο Χριστός δεν βρίσκεται πλέον στην Ευρώπη. Αποχριστιανοποιείται η Ευρώπη ολοένα και μαζί μ' αυτήν και η Ελλάδα μας. Στην ενωμένη Ευρώπη ζούμε όλοι χωριστά. Η Ευρώπη των λαών έχει μετατραπεί σε Ευρώπη της εκμετάλλευσης, Ευρώπη του πλουτισμού των λίγων, πολεμοχαρής, απάνθρωπη, ανήθικη και αποκρουστική. Ναι, αποκρουστική διότι ο πολιτισμός τον οποίο προβάλλει και προσπαθεί να καθιερώσει μόνο αποστροφή προκαλεί. Ένας πολιτισμός ο οποίος καταργεί κάθε έννοια ηθικής, καταβαραθρώνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, στρέφεται ενάντια στα ιερά και όσια, ξεθεμελιώνει τους παραδοσιακούς θεσμούς της οικογένειας, του σχολείου, της εκκλησίας, μετατρέπει τον άνθρωπο σε πράγμα, σε προϊόν προς πώληση ή ανταλλαγή. Η ποιότητα ζωής σήμερα στην Ευρώπη βρίσκεται στο ναδίρ. Τι κι αν εξελίσσεται η τεχνολογία και απλώνεται η τεχνογνωσία; Μαζί τους εξαπλώνεται και η ανασφάλεια, η εκμετάλλευση και η βία και εν τέλει η καταστροφή και ο θάνατος. 
         Αγαπητοί μου αδελφοί, ανάμεσα στην απόγνωση και στην ελπίδα ας αναζητήσουμε τον φετινό Δεκαπενταύγουστο διέξοδο και παρηγοριά μπροστά στην εικόνα της Μάνας μας, της γλυκιάς μας Παναγιάς, κάνοντας την προσευχή μας και ανάβοντας ένα κερί στη χάρη της να την παρακαλέσουμε για ό,τι καλύτερο, για την Πατρίδα μας την Ελλάδα, για την δεύτερη μας πατρίδα όπου ζούμε και εργαζόμαστε, για την οικογένειά μας, για τα παιδιά μας, μα και για τον κόσμο όλο. Αμήν!      

Δεν υπάρχουν σχόλια: