14/8/15

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Ομιλία στον εσπερινό της Κοιμήσεως, Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Η εικόνα της εορτής στο ναό μας στο Αννόβερο


Γερασίμου Φραγκουλάκη 
Αρχιμανδρίτη

Μετά από διάστημα δεκατεσσάρων ημερών με χαρακτηριστικό τη νηστεία και τις Παρακλήσεις στην Παναγία μας προσερχόμαστε εορταστές της μεγάλης γιορτής της ενδόξου Κοιμήσεώς και σεπτής Μεταστάσεως της Θεοτόκου.
Αυτή τη μέρα ασπαζόμαστε την ιερή εικόνα της Θεοτόκου και βλέπουμε στο μέσον της το πανάχραντο σώμα της Παναγίας μας επάνω στο νεκροκρέβατο. Πίσω από το σώμα βλέπουμε το Χριστό να κρατά ένα μικρό βρέφος σπαργανωμένο, που είναι η ψυχή της Παναγίας η οποία μόλις έχει βγει από το σώμα της. Γύρω από την Παναγία και το Χριστό είναι οι Άγιοι Απόστολοι, οι οποίοι κατεύθασαν από τα πέρατα της Οικουμένης, με τρόπο θαυμαστό, «θεαρχίω νεύματι». Βλέπουμε επίσης Αγγέλους να στέκονται εκστατικοί. Ακόμη υπάρχουν και τρεις Επίσκοποι, είναι ο Άγιος Διονύσιος ο Αεροπαγίτης, ο Απόστολος Τιμόθεος και ο Άγιος Ιερόθεος, επίσκοπος Αθηνών. Όλοι υμνούν την Παναγία. Μπροστά στο κρεβάτι της είναι κάποιος με κομμένα χέρια τα οποία είναι κρεμασμένα πάνω στο σκήνωμα της Παναγίας. Πρόκειται για τον Εβραίο Ιεφωνία, που πήγε να ατιμάσει το σκήνωμα της Παναγίας και αμέσως ο Αρχάγγελος του έκοψε τα χέρια.
Η όλη εικόνα όχι μόνο αναπαριστά αυτό που έγινε κατά την εξόδιο ακολουθία της Παναγίας, αλλά δείχνει και το τι είναι η Εκκλησία. Πρόκειται για μια εικόνα που δείχνει κατά τον πλέον ανάγλυφο τρόπο το μυστήριο της Εκκλησίας.
Η Εκκλησία δεν είναι μια ανθρώπινη οργάνωση, αλλά το Θεανθρώπινο σώμα του Χριστού. Είναι η ενότητα Θεού και ανθρώπων στο πρόσωπο του Χριστού.
Στην ιερά εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου βλέπουμε ότι η Εκκλησία έχει στο κέντρο της το Χριστό και την Παναγία Μητέρα του, και γύρω από αυτούς τους Αποστόλους, τους Επισκόπους και τους Αγγέλους. Η Εκκλησία είναι ο Νυμφίος της Χριστός, η μητέρα του Νυμφίου και οι φίλοι του Νυμφίου.
Έπειτα στην ιερά Εικόνα φαίνεται καθαρά ότι στην Εκκλησία έχει καταργηθεί ο θάνατος. Το σώμα δέεται τη χάρη του Θεού και αυτό λαμπρύνεται, αλλά και η ψυχή ζει μετά θάνατον, κι αν ο άνθρωπος έχει αγιασθεί βρίσκεται «εν χειρί Θεού».
Αυτό που συνέβη με την Παναγία, κατά αναλογία, επιθυμούμε να συμβεί και σε μας. Ευχόμαστε δηλαδή, όταν έλθει η ώρα να φύγουμε από τον κόσμο αυτό, να είμαστε μέσα στην Εκκλησία, να ζούμε συνειδητά ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί.
Ακόμη, όπως ο Ιεφωνίας προσπάθησε να ατιμάσει το πάνσεπτο Σκήνωμα της Παναγίας και δεν το κατόρθωσε, έτσι υπάρχουν διάφοροι εχθροί οι οποίοι προσπαθούν να βλάψουν το Σώμα του Χριστού που είναι η Εκκλησία, αλλά δεν μπόρεσαν ούτε θα μπορέσουν να κάνουν τίποτε, γιατί η Εκκλησία δεν είναι ανθρώπινο σωματείο, αλλά το Θεανθρώπινο Σώμα του Χριστού.
       Αδελφοί μου, να χαιρόμαστε που είμαστε μέλη της Εκκλησίας του Χριστού και να παρακαλούμε την Παναγία μας, που ως στοργική Μητέρα μας καταλαβαίνει να μεσιτεύει και να ικετεύει τον Κύριο για όλους μας. Την ευχή της να έχουμε. Χρόνια πολλά κι ευλογημένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: