14/5/20

100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θράκης



Θράκη, πατρίδα του Ορφέα, του Διόνυσου, του Πρωταγόρα και του Δημόκριτου. Η χιλιοτραγουδισμένη Θράκη από τον αρχαίο Έλληνα τραγικό Σοφοκλή μέχρι και τη λαϊκή μούσα Θράκη. Πατρίδα του Βάρναλη, του Βιζυηνού, του Λουντέμη, του Καραθεοδωρή, της Σοφίας Βέμπο και τόσων άλλων. Θράκη αιώνια, με τους θρύλους τους μυθικούς και τους Διονυσιακούς. Θράκη αθάνατη με τους δικούς σου αγίους, τον Άγιο Νεκτάριο, την Αγία Γλυκερία, ήρωες και μάρτυρες, τους δικούς σου σοφούς, λόγιους και ευεργέτες.
         Η Θράκη έχει να παρουσιάσει και πολυκύμαντη και μακραίωνη ιστορία. Από τους αρχαιότερους χρόνους το όνομα και η ζωή των Θρακών ήταν στενά συνδεδεμένα με τη ζωή και το πνεύμα των άλλων Ελλήνων. Γι' αυτό και ήταν φυσικό η απελευθέρωσή της να σημαίνει μεταξύ άλλων και τη συμπλήρωση ουσιαστικά, από πλευράς εδαφικής της Ελλάδας.
         Η υποδούλωση της Θράκης στους Οθωμανούς εκεί γύρω στο 1360 αποτέλεσε το ξεκίνημα μιας ιστορίας αιώνων γεμάτης αγώνων και θυσιών. Παρότι βυθισμένη στο σκοτάδι της σκλαβιάς η Θράκη το 1821 προσφέρει στον Αγώνα, πλοία, χρήματα, ήρωες και ποταμούς αίματος. Τι κι αν η Θράκη αποτελούσε ανέκαθεν το σταυροδρόμι των λαών Ανατολής και Δύσης. Τι κι αν πέρασαν από εκεί Πέρσες και Φράγκοι, Σλάβοι και Οθωμανοί και τόσοι άλλοι. Όλοι ήταν περαστικοί, γιατί ο λαός της Θράκης έμενε ενωμένος διατηρώντας την εθνική του ταυτότητα αγνοώντας τις βάναυσες απειλές και τα δεινά που του επέφεραν οι διάφορες ξενόφερτες επιρροές.
         Διεθνείς συγκυρίες επέβαλαν την καθυστέρηση της απελευθέρωσης της Θράκης, μέχρι την 14η Μαΐου 1920 που οι πρώτες ηλιαχτίδες της ελευθερίας φώτισαν τον καταγάλανο ουρανό της και βρέθηκε να πλέει στα γαλανόλευκα, αναπνέοντας ελεύθερα πλέον.
         Σήμερα η Δυτική Θράκη, η Θράκη της Ελλάδας έχει πετύχει μεγάλα βήματα προόδου σε όλους τους τομείς, της επιστήμης, της τέχνης, της δημιουργίας. Ανέπτυξε την ελληνική παράδοση και ανέβασε το επίπεδο του τόπου. Περήφανη τιμά τους ήρωές της και πανηγυρίζει με λαμπρότητα το μεγάλο ιστορικό γεγονός της απελευθέρωσής της.
         Και από πλευράς εκκλησιαστικής η Θράκη έχει ξεχωριστή σημασία. Πέρα από τους κληρικούς ήρωές της, στα εδάφη της Θράκης δημιουργήθηκε η πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, η Κωνσταντινούπολη, η οποία αποτελεί και μέχρι σήμερα την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου μας.
         Στη Θράκη υπήρξε η Επισκοπή Ηρακλείας η οποία το 300 μ.Χ. προήχθη σε Μητρόπολη. Μέχρι την ίδρυση της Κωνσταντινούπολης από το Μέγα Κωνσταντίνο και την ανάδειξή της σε πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας υπαγόταν στη Μητρόπολη Ηρακλείας και ο Επίσκοπος Βυζαντίου. Για το λόγο αυτό μέχρι και σήμερα, ο Μητροπολίτης Ηρακλείας ενεχειρίζει στον εκάστοτε Οικουμενικό Πατριάρχη την ποιμαντορική ράβδο.
         Είναι πολλοί οι λόγοι λοιπόν, για τους οποίους η Θράκη κατέχει ξεχωριστή θέση. Εκτός όμως αυτών, όπως και πιο πάνω αναφέρθηκε η Θράκη σήμερα, ελεύθερη και ενωμένη με τη μητέρα Ελλάδα συνεχίζει να μεγαλουργεί και να επεκτείνει με την ίδια ορμή τη δημιουργικότητά της, εις πείσμα κάποιων και παρά την ουσιαστική εγκατάλειψη που υφίσταται. Και ως φυσικό, γεωγραφικό όριο της Ενωμένης Ευρώπης, αρέσει δεν αρέσει  σε κάποιους, αποτελεί το παράθυρο μέσα από το οποίο αγναντεύει η Δύση προς την Ανατολή και η Ανατολή προς τη Δύση.
         Οι Θρακιώτες και οι Θρακιώτισσες, είναι ταγμένοι να αποτελούν τους ακρίτες της πατρίδας μας. Και σήμερα ακόμη επαγρυπνούν για  τη διαφύλαξη των εδαφικών συνόρων. Έχουν τη βαριά κληρονομιά να είναι απόγονοι αγίων, ηρώων και εθνικών ευεργετών. Συνεχίζουν να καλλιεργούν και να αυξάνουν τη μεγάλη εθνική και πολιτιστική κληρονομιά που απόκτησαν.
         Όλα αυτά τα ζούμε και με την παρουσία των Θρακιωτών στην ενορία μας μέσα από το Σύλλογό τους που χαρακτηρίζεται από δυναμισμό καιπροκοπή. Μεγάλη και σημαντική η προσφορά του Συλλόγου Θρακιωτών μέσα από την συνεργασία των Ελληνικών Φορέων του Αννοβέρου.
         Κι αν φέτος η πανδημία δεν επέτρεψε τρανή γιορτή να γίνει στο Αννόβερο με την συμπλήρωση ενός αιώνα από την απελεύθερωσή της, νοητά πανηγυρίζουμε γιορτάζουμε κι ευχόμαστε να είσαστε πάντα ακέραιοι, γνήσιοι και πραγματικοί όπως και τώρα. Δεν καταργούμε την φετεινή γιορτή, την μεταθέτουμε και θα είμαστε όλοι εκεί.
         Ο Θεός να σας προστατεύει και να σας ευλογεί!

Δεν υπάρχουν σχόλια: