12/6/16

Κήρυγμα στην Κυριακή των Αγίων Πατέρων (12.06.2016)

Γερασίμου Φραγκουλάκη
Αρχιμανδρίτου


          Θα έχετε ακούσει αρκετές φορές αγαπητοί μου αδελφοί, κάποιους να λένε ότι πιστεύουν πως όντως υπάρχει μια ανωτέρα δύναμη η οποία κατευθύνει τα πάντα στον κόσμο. Μια δύναμη απροσδιόριστη γενικώς, που ο καθένας μπορεί να την ονομάσει όπως θέλει. Έτσι, οι Χριστιανοί λένε, μιλούν για Αγία Τριάδα, για Χριστό, οι Μουσουλμάνοι αυτή την ανώτερη δύναμη την ονομάζουν Αλλάχ, οι Βουδιστές Βούδα και ούτω καθεξής. Εκείνο μάλιστα που τονίζουν είναι ότι, όπως κι αν ονομάζεται αυτή η ανωτέρα δύναμη είναι ίδια, επομένως όλοι στον ίδιο Θεό τελικά πιστεύουμε. Με αυτό τον τρόπο οδηγούνται στην δημιουργία μιας θρησκείας κοινής για όλους υποτίθεται.
          Έρχεται σήμερα ο ίδιος ο Χριστός να μας πει ότι, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Απευθυνόμενος στο Θεό Πατέρα λέει ότι, εφανέρωσε το όνομα του, του Θεού δηλαδή στους ανθρώπους. "Εφανέρωσα σου το όνομά τοις ανθρώποις".[1] Λέγοντας βεβαίως πως φανέρωσε το όνομα του Θεού σε μας, δεν εννοεί ότι μας φανέρωσε πώς λένε τον Θεό, αλλά τι είναι ο Θεός. Μας φανέρωσε εκείνο το οποίο ήταν κρυμμένο και άγνωστο. Μας αποκάλυψε τον Θεό. Έχουμε Θεία Αποκάλυψη. Την αυτοφανέρωση δηλαδή του Θεού στον άνθρωπο, με γεγονότα αδιαμφισβήτητα. Ελάχιστοι είναι εκείνοι που δεν δέχονται ότι ο Ιησούς Χριστός υπήρξε. Επειδή όμως δεν μπορούν να κατανοήσουν την Θεότητά του, γι΄αυτό αναφέρονται σ' ένα πρόσωπο ιστορικό. Επαναλαμβάνουμε όμως ότι ο Θεός αυτοφανερώθηκε, μας αποκαλύφθηκε μέσω του δευτέρου προσώπου της Αγίας Τριάδος, του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Επομένως δεν μπορούμε να λέμε ότι πιστεύουμε σε μια ανώτερη δύναμη έτσι γενικά και αόριστα. Εμείς το Θεό τον είδαμε να γεννιέται στο σπήλαιο της Βηθλεέμ, τον είδαμε να φανερώνεται στον Ιορδάνη ποταμό, τον είδαμε να αποκαλύπτεται με την Σταύρωση, όταν σεισμός μέγας έγινε και όταν το ίδιο συνέβη στην Ανάστασή του. Με τρόπο αισθητό θα τον δούμε να φανερώνεται και μεθαύριο, κατά την ημέρα της Πεντηκοστής. Δεν πρόκειται επομένως για κάποια ανώτερη δύναμη, αλλά για πρόσωπο συγκεκριμένο.
          Θα πουν κάποιοι ίσως, γιατί εμείς έχουμε την αληθινή πίστη στο Θεό και όχι οι άλλες θρησκείες. Η απάντηση είναι πολύ απλή και ήδη έχει δοθεί. Έχουμε την αληθινή πίστη διότι στην δικιά μας πίστη ο Θεός μάς αποκαλύφθηκε, ενώ στις άλλες θρησκείες, ο θεός που πιστεύουν, τους επιβλήθηκε από κάποιους, εξυπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα. Για θυμηθείτε την ειδωλολατρία και τους διωγμούς που είχαν όσοι δεν ακολουθούσαν τα προστάγματά της. Σε μας λοιπόν ο Θεός αποκαλύφθηκε, ενώ στις θρησκείες ο θεός τους δημιουργήθηκε. Γι' αυτό και λέμε ότι ο Χριστιανισμός δεν είναι θρησκεία αλλά Αποκάλυψη.
          Αρκετές φορές βέβαια μέσα στην Εκκλησία η Αποκάλυψη πήγε να παραποιηθεί είτε από παρερμηνεία είτε από σκοπιμότητα. Τις περιπτώσεις αυτές τις αντιμετώπιζε η Εκκλησία με Συνόδους τοπικές ή Οικουμενικές. Αφότου άρχισε να διαδίδετε ο Χριστιανισμός οι χριστιανικές κοινότητες που δημιουργούνταν βρέθηκαν στην ανάγκη να συγκεντρώνονται και να συζητούν για θέματα που αφορούσαν την κάθε μια ξεχωριστά, αλλά και όλες μαζί.
          Μια τέτοια Σύνοδο, την Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο γιορτάζει η Εκκλησία μας σήμερα, τιμώντας την μνήμη των 318 θεοφόρων Πατέρων που την πραγματοποίησαν στην Νίκαια της Βιθυνίας τον Μάιο του 325. Την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο την συγκάλεσε ο πρώτος χριστιανός αυτοκράτορας, ο Μέγας Κωνσταντίνος, για να καταδικάσει τις αιρετικές διδασκαλίες του Αρείου, ο οποίος ουσιαστικά αρνιόταν την θεότητα του Ιησού.
          Με την μνήμη των Αγίων Πατέρων της Πρώτης Οικουμενικής Συνόδου τονίζεται η πιστότητα της Εκκλησίας μας στην αληθινή, στην ορθή διδασκαλία όπως την άκουσε από το στόμα του Κυρίου μας. Στην κάθε Σύνοδο που γίνεται είναι παρών το Άγιο Πνεύμα, το οποίο φωτίζει και κατευθύνει τις αποφάσεις της προς την αλήθεια. Γι' αυτό και η Ορθόδοξη Εκκλησία αποδέχεται στο σύνολό της, όλες τις αποφάσεις των Συνόδων. Σε θέματα πίστεως στην Ορθόδοξη Εκκλησία δεν εκφράζεται η γνώμη και δεν ισχύει η απόφαση του ενός όποιος κι αν είναι, αλλά ισχύει εκείνο που θα πει η Σύνοδος, γι' αυτό και λέμε ότι, στην Ορθόδοξη Εκκλησία έχουμε Συνοδικό σύστημα. Γι' αυτό και πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη σε αυτό που πάντα η Εκκλησία λέει και όχι άτομα μεμονωμένα, ακόμα και μέσα σε αυτήν, όσο σοφά ή όσο άγια κι αν μας φαίνονται, και μπορεί βεβαίως να είναι, όμως δεν είναι ολόκληρη η Εκκλησία.
          Των Αγίων Πατέρων που γιορτάζουμε σήμερα, τις πρεσβείες επικαλούμαστε για να οδηγηθεί και η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας που σε λίγες μέρες γίνεται, σε αποφάσεις που θα ενισχύσουν την ενότητα των Ορθοδόξων και την δόξα της Αγίας μας Εκκλησίας. Αμήν.




[1] Ιωαν. 17, 6

Δεν υπάρχουν σχόλια: