13/5/11

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ ΣΤΟ ΑΝΝΟΒΕΡΟ

Την Πέμπτη 12 Μαΐου 2011 το απόγευμα, ώρα 16:00,  με πρωτοβουλία της Ελληνικής Κοινότητας Αννοβέρου και περιχώρων πραγματοποιήθηκε μπροστά στο Ελληνικό Προξενείο, συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στο κλείσιμό του, από εκπροσώπους ομογενειακών φορέων και οργανώσεων, ελλήνων επιστημόνων, επιχειρηματιών και εργατών.

 
ΨΗΦΙΣΜΑ

         Το κλείσιμο του Γενικού Προξενείου μας στο Αννόβερο μόνο πράξη «εξορθολογισμού» δεν αποτελεί. Και εκτός τούτου περισσότερα είναι τα προβλήματα που δημιουργεί παρά που επιλύει.
         Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε, πως η κίνηση αυτή διασφαλίζει «την εξυπηρέτηση των ομογενών», όπως διατείνεται σε έγγραφό του υπηρεσιακός παράγοντας του Υπουργείου Εξωτερικών, τη στιγμή που χιλιάδες συμπατριωτών μας, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι εργάτες, θα χρειάζεται στο μέλλον, να διανύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα προκειμένου να επισκεφθούν το Προξενείο του Αμβούργου και να εξυπηρετηθούν, ζητώντας κάθε φορά τη σχετική άδεια απουσίας, από την εργασία τους.
         Πώς είναι δυνατόν η Ελληνική Πολιτεία να αφήνει ακέφαλο ευάριθμο ελληνισμό ο οποίος ζει και δραστηριοποιείται στο κρατίδιο της Κάτω Σαξωνίας, την πολυπληθέστερη από πλευράς Ελλήνων περιοχή της Βόρειας Γερμανίας.
         Το Αννόβερο όπου εδρεύει το Προξενείο μας είναι πόλη βαριάς βιομηχανίας, αποτελεί την έδρα του κρατιδίου της Κάτω Σαξωνίας και είναι παγκοσμίως γνωστή λόγω των διεθνών εκθέσεων που γίνονται κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς.
         Η ηγεσία της πόλεως αλλά και διάφοροι γερμανικοί φορείς και υπηρεσίες της περιοχής, αλλά και του κρατιδίου διέπονται από φιλελληνικά αισθήματα και η παρουσία του Προξενείου είναι καταλυτική στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων.
         Στην περιοχή εδρεύουν αρκετές μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις.
         Στο Αννόβερο υπάρχει επίσης, το International Neuroscience Institute (INI). Πρόκειται για κλινική, μοναδική στην Ευρώπη, στην οποία γίνονται λεπτές επεμβάσεις. Στην κλινική αυτή δεν υπάρχει χρονική περίοδος που να μην έχει Έλληνες ασθενείς εξ Ελλάδος με τους συνοδούς τους, οι οποίοι εξυπηρετούνται από το Προξενείο και για γραφειοκρατικές διεκπεραιώσεις, αλλά και για βοήθεια στην επικοινωνία.
         Οι αρμόδιες γερμανικές υπηρεσίες της περιοχής εκφράζουν την έκπληξή τους γιατί πάρα πολλοί Έλληνες το τελευταίο διάστημα ζητούν να λάβουν τη γερμανική υπηκοότητα. Αυτό οφείλεται βέβαια στο ότι, κλείνει το Προξενείο. Δεν θα αποτελούσε αρνητικό γεγονός αν γινόταν για να προωθηθεί και να αυξηθεί το κύρος της Ελλάδας. Αντιθέτως όμως, αποτελεί πράξη απογοήτευσης γιατί αισθάνονται παρατημένοι, προδομένοι και πληγωμένοι από την ίδια τους την πατρίδα, ιδιαίτερα οι νέοι μας.
         Γι’  αυτούς τους λόγους όλοι εμείς οι εκπρόσωποι Ομογενειακών Φορέων και Οργανώσεων της περιοχής, των Ελλήνων επιστημόνων, επιχειρηματιών και εργατών με πρωτοβουλία της Ελληνικής Κοινότητας Αννοβέρου και περιχώρων συγκεντρωθήκαμε σήμερα, Πέμπτη 12 Μαΐου 2011 και ώρα 16:00, έξω από το Γενικό Προξενείο για να διαδηλώσουμε την αντίθεσή μας, στο κλείσιμό του και ζητούμε από την Ελληνική Κυβέρνηση την ακύρωση αυτής της απόφασης.
         Δηλώνουμε δε την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, με οποιαδήποτε μορφή προσφέρεται και τη χρήση κάθε ένδικου μέσου, έως επιτεύξεως του στόχου μας.
         Εκφράζουμε την πικρία μας για το γεγονός ότι, η Ελληνική Κυβέρνηση προ λήψεως οποιασδήποτε απόφασής της τη θέτει σε «διαβούλευση», ενώ στην περίπτωση αυτή αποφασίζει ερήμην 30.000 και πλέον Ελλήνων πολιτών.
         Ελπίζουμε έστω και τώρα, να δεχτεί να συζητήσει μαζί μας!

Για την Ελληνική Κοινότητα Αννοβέρου και περιχώρων
Ο πρόεδρος
Παπαδόπουλος Δημοσθένης

Δεν υπάρχουν σχόλια: