18/4/11

ΙΔΟΥ Ο ΝΥΜΦΙΟΣ ΕΡΧΕΤΑΙ...

 Κυριακή των Βαΐων, 17 Απριλίου 2011. Στο πρόγραμμα της ενορίας αναγράφεται: 7:00 μ.μ. Ακολουθία του Νυμφίου. Μεγάλη ημέρα η σημερινή. Έχει προηγηθεί βέβαια το πρωί, η Θεία Λειτουργία της Βαϊοφόρου.
Η φύση έχει αρχίσει να μας προδιαθέτει για τη μεγάλη γιορτή της Λαμπροφόρου Αναστάσεως. Δένδρα και λουλούδια ανθισμένα, η ημέρα έχει μεγαλώσει αισθητά και ο καιρός έχει αρχίσει σιγά-σιγά να ζεσταίνει.
Ώρα 17:30. Κάποια απ΄ τα κορίτσια και τις κυρίες που θα συμμετέχουν στα εγκώμια κάνουν την εμφάνισή τους. Μέχρι να τελειώσει η πρόβα είναι πολλοί εκείνοι που έχουν έρθει. Όλοι παραμένουν στην αυλή και απολαμβάνουν  τον υπέροχο καιρό συζητώντας. Το βουητό των συζητήσεων έρχεται να καλύψει ο ήχος από τις καμπάνες, που αναγγέλλουν την έναρξη της ακολουθίας. Όλοι αφήνουν το «βόλεμά» τους και κατευθύνονται προς το ναό. Η Ακολουθία του Νυμφίου έχει αρχίσει. Έξω είναι ακόμη μέρα.
Όταν ακούγεται από τους ψάλτες, το «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…», το φως του ήλιου έχει ελάχιστα υποχωρήσει. Η εικόνα του Νυμφίου κάνει την εμφάνισή της στο ναό. Οι περισσότεροι, άντρες και γυναίκες, είναι πεσμένοι στα γόνατα. Το όλο σκηνικό δημιουργεί ρίγος, συγκίνηση, συντριβή. Φαίνεται καθαρά στα πρόσωπα των ανθρώπων που κατευθύνονται προς το κέντρο του ναού για να προσκυνήσουν το Νυμφίο. Το τροπάριο  «Ιδού ο Νυμφίος…» έχει τελειώσει. Αρχίζει η επανάληψή του. Ο ρυθμός ίδιος, όμως τα λόγια είναι διαφορετικά, άγνωστα στα αυτιά μας. Ψάλουν οι αραβόφωνοι Ορθόδοξοι που παραβρίσκονται.
Τι κι αν δεν καταλαβαίνουμε τα λόγια που λέγονται; Οι εικόνες που διαδραματίζονται, η όλη ατμόσφαιρα βοηθά στην κατανόησή τους.
Η ακολουθία εξελίσσεται κανονικά μέχρι το τέλος της. Επικρατεί απόλυτη ησυχία. Το πρωί ο ιερέας είχε κάνει έκκληση για ησυχία, κατά τη διανομή του αντιδώρου. Τώρα οι ίδιοι άνθρωποι φανερά συντετριμμένοι, δεν αφήνουν καλά-καλά ούτε η ανάσα τους να ακουστεί!  
Ο Νυμφίος ήρθε. Βρίσκεται ανάμεσά μας και εδώ, στο μακρινό Αννόβερο.
Κύριε, ευλόγησέ μας και αξίωσέ μας να προσκυνήσουμε τα Τίμια Πάθη Σου και να δοξάσουμε την Αγία Ανάστασή σου!


 Ο π. Αλέξιος, εφημέριος των αραβοφώνων




Δεν υπάρχουν σχόλια: