18/2/18

ΤΟ 40ΝΘΗΜΕΡΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΣΥΜΗΣ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ

Μέσα σε έντονο συγκινησιακό κλίμα τελέσθηκε το 40νθήμερο μνημόσυνο του αοιδίμου Μητροπολίτη Σύμης κυρού Χρυσοστόμου, την Κυριακή της Τυρινής 18 Φεβρουαρίου 2018.
Στο κέντρο του σολέα του κατάμεστου από κόσμο ιερού ναού Τριών Ιεραρχών, πάνω σε ευτρεπισμένο τραπέζι τοποθετήθηκαν τα κόλλυβα, διακοσμημένα με αρχιερατική μίτρα και περιστοιχισμένα από τα δικηροτρίκηρα, όπως ορίζει η τάξη του Σεπτού Οικουμενικού Πατριαρχείου μας.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε η επιμνημόσυνος δέηση και κατόπιν στην αίθουσα εκδηλώσεων προσφέρθηκαν καφές και κεράσματα από την ενορία σε όλους τους παρευρισκομένους.




ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΟΣ ΟΜΙΛΙΑ
Αρχιμανδρίτη Γερασίμου Φραγκουλάκη.

Σαράντα μέρες πέρασαν κιόλας από τότε που ο Μητροπολίτης Σύμης κυρός Χρυσόστομος έφυγε για το μεγάλο ταξίδι.
Και όλοι εμείς σήμερα κάνουμε μια σπονδή, ονειροπολώντας πάνω απ’ ανάσες και κύματα, που δεν βγαίνουν από σώματα ούτε από ύλη, αλλά από μνήμες, φαντασία και οδύνη.
Η γη της Σύμης, το χώμα που περπάτησες με τα αρχιερατικά βήματα σου μυρώθηκαν με την ευωδία σου.
Χρόνια ολάκερα μας ευλογούσες και μας κοίταζες. Ήσουν ο Επίσκοπος μας, ο Παμφίλου Χρυσόστομος. Και ήρθε η στιγμή που η Μητέρα Εκκλησία το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο σε πήρε από μας και ανυψώνοντάς σε σε Μητροπολίτη, σε κατέστησε γεωργό σε άλλο γεώργιο, στην αγαπημένη σου Μητρόπολη Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου.
Τώρα όμως κι εκεί κι εδώ είσαι απών, είσαι ο μεγάλος απών που θυμόμαστε και τα μάτια μας δακρύζουν. Και η θύμησή σου αυτή θα κρατήσει όσο και η ζωή μας, γιατί μέσα σε αυτόν εδώ το χώρο, στο Ενοριακό μας Κέντρο, έργο της δική σου επιμονής και εργατικότητας, όπου κι αν στρέψουμε το βλέμμα μας βλέπουμε χαραγμένο το όνομά σου.
Μάδησες σαν το βασιλικό και ευωδίασες, μαδήθηκες από τον πόνο και αγίασες, προσμέτρησες με βιασύνη τις μέρες της ζωή σου και έφυγες.
Σ’ αυτό το χρονικό διάστημα που μας λείπεις, από πολλούς, εχθρούς και φίλους σου, από την πάλαι ποτέ ενορία σου ψελλίζεται το όνομά σου, αναγνωρίζεται το έργο σου, αναζητιέται η μορφή σου, δικαιώνεται η υπομονή σου.
Υπήρξες άρχοντας χωρίς να ζήσεις στην χλιδή. Από την αρχιερωσύνη σου κρατούσες μόνο ό,τι θύμιζε Χριστό και άφηνες κατά μέρος κάθε εγκόσμιο, γήινο και εξουσιαστικό.
Η μοναδική σου αγάπη, η μεγάλη σου αγάπη υπήρξε η Εκκλησία και τα άγια συμφέροντα της. Αυτό σε έφερε σε αντίθεση με πολλούς, αυτό σε μείωσε σαν πρόσωπο γιατί δεν έκανες πολιτική τα συμφέροντα της για την φήμη σου.
Δεν δημιούργησες οπαδούς στη ζωή σου, γιατί δεν ζητούσες διαφήμιση, αλλά μαθητές, πνευματικά παιδιά, φίλους. Μας αφόπλιζε η ευγένειά σου, η αρχοντιά σου, το φωτεινό σου χαμόγελο, το λεπτό χιούμορ σου, το γεμάτο ιλαρότητα και καλοσύνη βλέμμα σου. Η επιείκια σου ήταν δραστική και η αυστηρότητά σου τόσο φιλάνθρωπη. Γι’ αυτό δεν πλήγωνες κανένα, απρεπής λόγος δε βγήκε απ’ το στόμα σου.
Αγαπημένε μας Επίσκοπε Παμφίλου, αοίδιμε Μητροπολίτη Σύμης κυρέ Χρυσόστομε, σ’ αγκαλιάζει σήμερα η μνήμη, ο λογισμός, η ευγνωμοσύνη, το δάκρυ όλων εμάς που ευλογήθηκαμε, που αγιαστήκαμε, που έλεηθήκαμε από την αγάπη της διακονία σου.
Αιώνιο το μνημόσυνο σου. Δοξασμένο το όνομά σου, αγιασμένο το λείψανό σου. Αμήν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: