21/11/12


Σε κλίμα συγκίνησης και χαράς πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Κυδωνιών Αθηναγόρα. Στη χειροτονία του νέου Ιεράρχου του Οικουμενικού Θρόνου παρέστη ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο οποίος τον είχε χειροτονήσει στους δύο πρώτους βαθμούς της ιεροσύνης, Ιεράρχες του Θρόνου, της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Εκκλησίας της Κύπρου, ιερείς και προσκυνητές από την ιδιαίτερη πατρίδα του τη Βοιωτία αλλά και απ’ όλη την Ελλάδα και πλήθος πιστών από την Πόλη.
«Σοι έλαχεν η ευλογία και ο κλήρος της αναλήψεως μιας Μητροπόλεως με βαρείαν ιστορικήν κληρονομίαν, τα χώματα της οποίας επότισε το αίμα νεομαρτύρων. Είσαι ο τρίτος Επίσκοπός της μετά τον πρώτον άγιον, μαρτυρικόν και εκλεκτόν ποιμένα της Γρηγόριον Ωρολογάν, τον συγκαταλεγόμενον μετά του Χρυστοστόμου Καλαφάτη, του Γερμανού Καραβαγγέλη και ετέρων εκλεκτών ποιμένων, εις την επίλεκτον εκείνην ομάδα Ιεραρχών της Μητρός Εκκλησίας, η οποία ομάς, υπό την καθοδήγησιν του εκ των μεγάλων προκατόχων ημών εις τον Πατριαρχικόν τούτον Θρόνον Ιωακείμ του Γ´ , του οποίου η εκατονταετία από της κοιμήσεως τιμάται εφέτος, ειργάσθησαν λίαν καρποφόρως και αποτελεσματικώς εις τον εκκλησιαστικόν αμπελώνα, ποιμάναντες ακαμάτως και αγρύπνως το ποίμνιόν των, μετ  αὐταπαρνήσεως, θείου ζήλου και ακαταβλήτου γενναιότητος, μη "θησαυρίσαντες εαυτοίς", ως ο πλούσιος του ιερού Ευαγγελίου, αλλά "πλουτήσαντες εις Θεόν" (πρβλ. Λουκ. ιβ , 21). Μεταξύ του Γρηγορίου Ωρολογά και της Θεοφιλίας σου εμεσολάβησεν ο λόγιος Κυδωνιών Αγαθάγγελος, ο εκ Lüleburgaz της Ανατολικής Θράκης, τον οποίον πάντοτε να ενθυμήσαι εις τας προσευχάς σου», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης απευθυνόμενος προς τον εψηφισμένο Ιεράρχη, λίγο προχωρήσει στη χειροτονία του. «Πατρικώς χαίροντες και συγχαίροντές σοι, ως παρακολουθήσαντες εκ του εγγύς την διακονίαν και προσφοράν σου, την αναστροφήν και τον χαρακτήρα σου, παρακαλούμεν και προτρεπόμεθά σε να ακολουθής τας ειρημένας εμπραγμάτους και αληθείς νουθεσίας των Πατέρων, και ευχόμεθα  ολοθέρμως όπως η αρχομένη από της σήμερον νέα εφεξής εκκλησιαστική διακονία σου, από της πλέον ευθυνοφόρου Επισκοπικής θέσεως, αποφέρη καρπούς πνευματικούς, και το Πνεύμα της Αληθείας, το επιφέρον "οθνείαν αλλοίωσιν ευπρεπεστάτην", (βλ. Πρόσομοια εσπερινού Αγίας Πνετηκοστής), κατευθύνη τα διαβήματά σου, ώστε η πορεία σου να είναι αξία του υψίστου αξιώματος του Ιεράρχου της Μητρός Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας» επισήμανε σε άλλο σημείο της ομιλία του.
Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Γέρων Δέρκων Απόστολος, Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος, Μηλίτου Απόστολος, Γαλλίας Εμμανουήλ, Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίος, Θηβών Γεώργιος, Αρκαλοχωρίου Ανδρέας και Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος. Παρέστησαν οι Μητροπολίτες Γέρων Νικαίας Κωνσταντίνος, Γέρων Χαλκηδόνος Αθανάσιος, Θεοδωρουπόλεως Γερμανός,Φιλαδελφείας Μελίτων, Σεβαστείας Δημήτριος, Ικονίου Θεόληπτος, Σιδηροκάστρου Μακάριος,Προύσσης Ελπιδοφόρος, Ιλίου Αθηναγόρας, Κυρηνείας Χρυσόστομος και οι Επίσκοποι Συνάδων Διονύσιος, Αβύδου Κύριλλος και Διαυλείας Γαβριήλ. Επίσης οι Καθηγούμενοι των Αγιορείτικων Μονών Ξενοφώντος Αρχιμ.Αλέξιος, Διονυσίου Αρχιμ.Πέτρος και Παντοκράτορος Αρχιμ.Γαβριήλ, ο ηγούμενος της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Βλατάδων Θεσσαλονίκης Αρχιμ. Νικηφόρος καθώς και η Καθηγουμένη του Ιερού Ησυχαστηρίου του Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου Γερόντισσα Ιακώβη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: