7/10/10

Γιατί δεν πρέπει να κλείσει το Προξενείο μας στο Αννόβερο.


          Η απόφαση του κλεισίματος του Προξενείου μας στο Αννόβερο μας έχει αναστατώσει όλους. Είναι μια απόφαση της οποίας τη σκοπιμότητα δεν μπορούμε να κατανοήσουμε, και κανένας βέβαια από τους υπεύθυνους που συνέβαλαν στη λήψη αυτής της απόφασης, δεν βγήκε να μας πει το γιατί.
         Αντιθέτως κάποιοι αναρωτιούνται, γιατί αντιδρούμε σε αυτή την απόφαση.
         Ως απάντηση λοιπόν, παραθέτουμε το παρακάτω κείμενο και, μακάρι να πέσει και στα «μάτια» εκείνων που πρέπει, από την πολιτική ηγεσία της πατρίδας μας.
         Το Προξενείο μας στο Αννόβερο ενσαρκώνει το θεσμό εκείνο που μας βοηθά να κρατούμε ζωντανή την πλήρη συνείδηση και καθαρότητα της ελληνικής μας ταυτότητας. Είναι ο χώρος εκείνος, που νοητά αλλά και ουσιαστικά μας ενώνει με την μητέρα πατρίδα. Είναι κοντολογίς, ο συνδετικός κρίκος της ομογένειας με το εθνικό κέντρο. Και εκτός αυτού διευκολύνει τους Έλληνες της περιοχής, σε μια σειρά διοικητικών πράξεων, που έχουν να κάνουν με υποθέσεις τους, στην Ελλάδα.
         Σήμερα, το Προξενείο Αννοβέρου εξυπηρετεί πάνω από 30.000 ανθρώπους. Ο αριθμός  αυτός νομίζουμε, δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια τέτοια απόφαση, τη στιγμή που υπάρχουν περιοχές με πολύ μικρότερο αριθμό Ελλήνων, που όμως δεν γίνεται λόγος για κλείσιμο των εκεί Προξενείων μας.
         Κατανοούμε τις δυσκολίες που υπάρχουν λόγω της οικονομικής κρίσης και είμαστε πεπεισμένοι ότι, κι εμείς θα πρέπει να υποστούμε κάποιες συνέπειες και περικοπές «προνομίων» μας, όχι όμως την οριστική κατάργησή τους.
         Με αυτή την απόφαση ακόμη και οι Γερμανοί  απορούν. Γιατί η παρουσία του Προξενείου μας εδώ, στο Αννόβερο, δεν αποτελεί πολυτέλεια και κατά συνέπεια λόγω κρίσεως θα πρέπει να εκλείψει. Αποτελεί αναγκαιότητα. Είναι ένας παραγωγικός οργανισμός, που με τη λειτουργία του αποφέρει κέρδη στον εθνικό κορβανά. Λογικότερο θα ήταν να ενδυναμωθεί και με άλλο προσωπικό, για την αρτιότερη προσφορά του και όχι να κλείσει εντελώς.
         Πέρα όμως από τα παραπάνω που παρουσιάζουν κυρίως την πικρία μας, ας παραθέσουμε μερικά εκλογικευμένα επιχειρήματα, που πιστεύω ότι συνηγορούν υπέρ της παραμονής του Προξενείου μας.
1.      Πρώτα απ’  όλα είναι θέμα γοήτρου για την παροικία μας, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή.
2.      Εξυπηρετεί, όπως προαναφέραμε, πάνω από 30.000 ανθρώπους εκ των οποίων οι 8.000 κατοικούν στην περιοχή του Αννοβέρου.
3.      Κατά κύριο λόγο οι άνθρωποί μας εδώ είναι εργάτες στις διάφορες βιομηχανίες ή ασχολούνται με την γαστρονομία. Με δεδομένο ότι, τα κοντινότερα Προξενεία, τα οποία θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν, βρίσκονται σε αποστάσεις κάποιων εκατοντάδων χιλιομέτρων, η μετάβασή τους σε αυτά προϋποθέτει ολοήμερη απουσία και αρκετά έξοδα μετακίνησης.
4.      Το Αννόβερο πόλη βαριάς βιομηχανίας, αποτελεί την έδρα του κρατιδίου της Κάτω Σαξωνίας και είναι παγκοσμίως γνωστή λόγω των εκθέσεων που γίνονται κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς.
5.      Οι διάφοροι γερμανικοί φορείς της πόλεως, αλλά και του κρατιδίου διέπονται από φιλελληνικά αισθήματα και η παρουσία του Προξενείου είναι καταλυτική στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων.
6.      Στην περιοχή εδρεύουν αρκετές μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις.
7.      Η τρίτη γενιά των ελλήνων μεταναστών που συνεχίζει στην πλειονότητά της να κατοικεί στην περιοχή, έχει την ανάγκη της διεκπεραίωσης διαφόρων υποθέσεων, κατά κύριο λόγο υγείας, σύνταξης και κληρονομικών από το Προξενείο. Και σ’ αυτή τη γενιά η πατρίδα οφείλει πολλά. Γιατί σε δύσκολους καιρούς, όπως στην σκοτεινή περίοδο της επταετίας, έδωσε το δυναμικό παρόν, με αγώνες υπέρ της αποκατάστασης της δημοκρατίας στην Ελλάδα, δημιουργώντας ισχυρούς πυρήνες αντίστασης και πρωτοπορώντας στον αντιστασιακό αγώνα, σε όλη τη Γερμανία.
8.      Στο Αννόβερο υπάρχει το International Neuroscience Institute (INI). Πρόκειται για κλινική, μοναδική στην Ευρώπη, στην οποία γίνονται λεπτές επεμβάσεις. Στην κλινική αυτή δεν υπάρχει χρονική περίοδος, που να μην έχει Έλληνες ασθενείς εξ Ελλάδος με τους συνοδούς τους, οι οποίοι εξυπηρετούνται από το Προξενείο και για γραφειοκρατικές διεκπεραιώσεις, αλλά και για βοήθεια στην επικοινωνία.
         Είναι απογοητευτικό σήμερα, να ακούγεται από τους ανθρώπους μας, ότι θα κάνουν χρήση του δικαιώματός τους, να αποκτήσουν και την γερμανική υπηκοότητα. Σε άλλες στιγμές θα το θεωρούσαμε θετικό. Τώρα όμως όχι. Διότι, δεν θα το κάνουν για να προωθήσουν και με αυτό τον τρόπο τα συμφέροντα της πατρίδος μας, αλλά θα το κάνουν θέλοντας έτσι να εκφράσουν την απογοήτευση και την αποστροφή τους. Δεν είναι κρίμα!
Γεράσιμος Φραγκουλάκης
Αρχιμανδρίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: