6/7/09

ΙΕΡΑ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΧΑΛΚΗΣ

Στις μέρες μας πολύ συζήτηση γίνεται για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Πόσοι όμως και τι γνωρίζουν για τη Σχολή αυτή;

Μέσα απ’ αυτό το μικρό αφιέρωμα θα προσπαθήσουμε να ταξιδεύσουμε νοερά στο όμορφο νησί της Χάλκης και να επισκεφτούμε την Ιερά Θεολογική Σχολή, αυτό το μεγάλο στολίδι και ακριβό θησαυρό του Οικουμενικού Πατριαρχείου μας.

Στους κανονισμούς λειτουργίας που έχουν εκδοθεί από το 1845 μέχρι και το 1903, η Σχολή αναγνωρίζεται ως : «Η Θεολογική Σχολή της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας». Παράλληλα το 1951 εμφανίζεται και ο άλλος γνωστός τίτλος: «Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης». Αυτές οι ονομασίες δείχνουν τον χαρακτήρα, το ίδρυμα με το οποίο συνδέεται και τον τόπο όπου βρίσκεται εγκατεστημένη.

Η τοποθεσία όπου βρίσκεται καλείται λόφος της Ελπίδος, και στα τούρκικα Ümit Tepesi ή Papaz Dagi:ο λόφος των Παπάδων, με υψόμετρο 85 μέτρα, στο νησί της Χάλκης, ενός από τα Πριγκηποννήσια. Η ονομασία στα τούρκικα είναι HEYBELI ADA (από το Heybe:δισσάκι), νησί Δισακκοειδές ή Ταγαρονήσι, από τις κοιλάδες και τους λόφους που σχηματίζουν είδος δισακκίου. Το νησί αυτό απέχει από την Κωνσταντινούπολη μία ώρα περίπου.

Το περιβάλλον είναι μαγευτικό. Οπουδήποτε κι αν βρεθεί κανείς αισθάνεται τον εαυτό του κοντά στον ουρανό. Το βλέμμα τού παρατηρητή αντικρίζει όλες τις πλευρές της θάλασσας. Από την παραλία της Θράκης μέχρι το αρχαίο Βυζάντιο, τη Χαλκηδόνα, τη Βιθυνία και τα άλλα Πριγκηπόννησα.

Στον ίδιο λόφο βρίσκεται και η Μονή της Αγίας Τριάδας, η οποία συναντάται και με τις ονομασίες: Μονή των Δεσποτών, Μονή της (του) Χαλκίτου, Σιών, Νέα Σιών, του Εσόπτρου, του Κατόπτρου, Περίβλεπτος και Στούδιον Σοφίας και Μαθημάτων.

Στη Μονή της Χάλκης, πιθανώς της Αγίας Τριάδας, παρέμεινε ασκούμενος για δυο χρόνια (809-811 μ.Χ.) ο Άγιος Θεόδωρος ο Στουδίτης.

Κατά το έτος 1603 η βασίλισσα Αικατερίνη η Κομνηνή, με το μοναστικό όνομα Ξένη, αφιερώνει στη Μονή χειρόγραφο Ευαγγέλιο, όπου την ονομάζει ΜΟΝΉ Της Αγίας Τριάδος Χάλκης.

Ο χρόνος που ιδρύθηκε η Μονή παραμένει άγνωστος. Κατά μία παράδοση, ιδρυτής της φέρεται ο ιερός Φώτιος Α΄, Πατριάρχης ΚΠόλεως, (858-867 και 877-886 μ.Χ.). Αυτή την παράδοση δεχόμενοι αναγνώρισαν ως πάτρωνα και προστάτη της Μονής αλλά και της φιλοξενουμένης σ’ αυτήν Σχολή από το 1844, οπότε και ιδρύθηκε η Σχολή, με πρώτο Σχολάρχη τον Μητροπολίτη Σταυρουπόλεως Κωνσταντίνο Τυπάλδο (1795-1867).

Η Μονή ανακαινίσθηκε σε διάφορες περιόδους τρεις φορές. Τέταρτος κτήτορας και ανακαινιστής της Μονής είναι ο Πατριάρχης ΚΠόλεως Γερμανός ο Δ΄. Η Μονή είχε καταστραφεί από φωτιά το 1821. Τον Σεπτέμβριο του 1842 ανέλαβε ο Πατριάρχης Γερμανός να ανακαίνιση την κατεστραμμένη Μονή. Κατόπιν κυβερνητικής άδειας αποκατέστησε τις ζημιές που είχαν υποστεί τα κτίρια από την πυρκαγιά, αλλά και την εκκλησία η οποία ήταν ετοιμόρροπος λόγω σεισμού. Στις 13 Σεπτεμβρίου 1844, ο ίδιος ο Πατριάρχης με συλλειτουργούς τους Μητροπολίτες του Θρόνου τέλεσε τα εγκαίνια της εκκλησίας.

Στους ανακαινισμένους χώρους ο Πατριάρχης Γερμανός ίδρυσε το 1844, την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Λίγες ημέρες μετά τα εγκαίνια της Μονής, την 1η Οκτωβρίου 1844 έγιναν τα εγκαίνια της Θεολογικής Σχολής, από τον Μητροπολίτη Καισαρείας Παΐσιο και στις 8 του ίδιου μήνα άρχισαν κανονικά τα μαθήματα.

Για ενάμιση αιώνα περίπου η Σχολή έζησε περιόδους γαλήνης αλλά και μεγάλων κοινωνικών αναστατώσεων, τοπικών και παγκοσμίων πολέμων.

Το 1971 το Υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας έκρινε αντισυνταγματική την λειτουργία της Σχολής και την έκλεισε.

Αργότερα το 1984, σταμάτησε τη λειτουργία του και το Λυκειακό τμήμα της Σχολής.

Ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στον ενθρονιστήριο λόγο του, στις 2 Νοεμβρίου 1991, προγραμματικά ως πρώτο μέλημα της πατριαρχείας του έθεσε την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Η Θεολογική Σχολή Χάλκης ανήκει στην δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο έχει, όπως είναι γνωστό, την δική του γεωγραφική περιοχή και κατέχει το πρωτείον τιμής μεταξύ των άλλων ορθοδόξων Εκκλησιών.

Η Σχολή ιδρύθηκε για την εξυπηρέτηση των άμεσων αναγκών της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως και της Ορθοδοξίας γενικότερα.

Πολλοί είναι οι εκκλησιαστικοί ηγέτες, αλλά και άλλες μεγάλες προσωπικότητες που αποφοίτησαν από τη Σχολή αυτή.

Σ’ αυτές τις προσωπικότητες συγκαταλέγονται και ο νυν Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, καθώς και ο Σεβασμιότατος Ποιμενάρχης μας, ο Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος.

Τελευταία πολύς λόγος γίνεται, όπως προαναφέραμε για το θέμα αυτό και μακάρι να αποτελέσει πραγματικότητα.

Όπως μάλιστα μπορείτε να πληροφορηθείτε από προηγούμενη δημοσίευσή μας το τούρκικο CNN, διεξάγει δημοψήφισμα μέσω Internet, για την επαναλειτουργία ή όχι της Σχολής.

Σ΄αυτό το δημοψήφισμα μπορείτε να συμμετέχετε όλοι, κάνοντας κλικ με το ποντίκι εκεί που με κόκκινα γράμματα γράφει ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΛΚΗ.

Με αυτό τον τρόπο βοηθάτε κι εσείς την προσπάθεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: