2/1/17

Ομιλία π. Γερασίμου στην κοπή της Βασιλόπιτας των Ελληνικών Φορέων Αννοβέρου


Συνηθίζεται την Πρωτοχρονιά να γίνεται εκτίμηση των πεπραγμένων του χρόνου που πέρασε και προγραμματισμός εκείνου που ανατέλλει. Αποτελεί όμως και ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων μεταξύ προσώπων ή ομάδων, ενώ δημιουργούνται και οι προϋποθέσεις της παρουσίασης όλων όσων προαναφέρθηκαν μεμονωμένα ή συνολικά.
Η σημερινή συνάθροισή μας κατά την σημαντική ημέρα της πρώτης του έτους 2017 εμπεριέχει λίγο ως πολύ, όλα τα προαναφερθέντα στοιχεία.
Ο ελληνισμός του Αννοβέρου ο οποίος αριθμεί πάνω από 55 χρόνια ζωής και παρουσίας, μέσω των διαφόρων οργανώσεων του, με την ευκαιρία της Πρωτοχρονιάς προσκαλεί έλληνες και γερμανούς, αλλά και άλλους φίλους, σε σύσκεψη και συμπροβληματισμό ως ισότιμων συμπολιτών αυτής της όμορφης πόλης του Αννοβέρου, που αποτελεί και την πρώτη ή δεύτερη πατρίδα όλων μας.
Για να τιμήσουμε αλλά και για να γνωρίσουμε τους πρωτεργάτες αυτής της εκδήλωσης που εκφράζουν το σύνολο των ελλήνων της περιοχής του Αννοβέρου αναφέρουμε στη συνέχεια τα ονόματα των φορέων και οργανώσεων τους.
Πρόκειται για τους:
-Ενορία Τριών Ιεραρχών Αννοβέρου
-Ελληνική Κοινότητα Αννοβέρου και περιχώρων
-Σύλλογος Ποντίων Αννοβέρου και περιχώρων
-Πολιτιστικός Σύλλογος Θρακιωτών Αννοβέρου και περιχώρων «ΟΡΦΕΑΣ»
- Αδελφότητα Ηπειρωτών Αννοβέρου και περιχώρων «ΠΙΝΔΟΣ»
- Ένωση Ελλήνων Αννοβέρου και περιχώρων
- Ελληνικός Σύλλογος Γονέων Αννοβέρου και Κάτω Σαξονίας
-Σύλλογος Ελληνίδων Μητέρων και Ελληνίδων Γυναικών Αννοβέρου και Κάτω Σαξονίας
- Αθλητικό Σωματείο «Ηρακλής-Ελλάς» Αννοβέρου
- Σύνδεσμος Φιλάθλων ΠΑΟΚ Αννοβέρου
Στη συνέχεια τώρα αν θελήσουμε, εφόσον είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό, να αποτιμήσουμε το συνολικό έργο των συμπατριωτών μας περιοχής από την πρώτη στιγμή της συγκροτημένης παρουσίας τους, θα διαπιστώσουμε ότι οι έλληνες του Αννοβέρου, αλλά και της Κάτω Σαξωνίας γενικότερα έχουν δυναμική παρουσία στην κοινωνία δραστηριοποιούμενοι σε όλους τους τομείς της ζωής: οικονομικούς, επιστημονικούς, πολιτισμικούς κ. ά. έχοντας παράλληλα δημιουργήσει και αναπτύξει στοιχεία τα οποία κάνουν γνωστή την παρουσία τους και αφήνουν την σφραγίδα τους στον τόπο, ανεξίτηλη.
Χαρακτηριστικό, απτό παράδειγμα, ο χώρος στον οποίο αυτή την στιγμή βρισκόμαστε, το Ελληνικό Ορθόδοξο Πνευματικό Κέντρο, το οποίο αποτελεί ιδιοκτησία του ελληνισμού της περιοχής.  Βεβαίως δεν θα μπορούσε να υπάρχει, αν δεν το επέτρεπαν οι αρχές και οι νόμοι της δημοκρατικής χώρας που ζούμε, της Ο.Δ. της Γερμανίας, η οποία μας αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή με αγάπη και ενδιαφέρον ούτως ώστε να μπορούμε να ζούμε, διατηρώντας τα βασικά στοιχεία της ταυτότητάς μας και παρέχοντάς μας όλα όσα χρειάζονται για την προσαρμογή και ενσωμάτωσή μας στα εδώ δεδομένα. Όταν ό άνθρωπος ζει μακριά από την πατρίδα του, εκεί όμως που βρίσκεται είναι ελεύθερος και αντιμετωπίζεται ισότιμα με τους κατοίκους της περιοχής, γρήγορα τον τόπο αυτό τον κάνει και τον αγαπά ως δεύτερη πατρίδα του. Έτσι αισθανόμαστε εμείς οι έλληνες εδώ, γι’ αυτό και ό,τι δημιουργούμε είναι επιμελημένο και όμορφο.
Σήμερα, οι πάντες ομολογούν ότι ο κόσμος ολόκληρος βρίσκεται σε δύσκολη ιστορική καμπή. Όσον αφορά στην Ελλάδα, το άκουσμα και μόνο του ονόματος Ελλάδα παραπέμπει σε κρίση, σε οικονομική εξαθλίωση, σε μια χώρα χρεωκοπημένη και αδύναμη να σταθεί στα πόδια της.
Αν βέβαια την απομονώσουμε την Ελλάδα από το παγκόσμιο ή αν θέλετε από το Ευρωπαϊκό κάδρο, έτσι φαίνεται. Όμως δεν είναι έτσι. Όλα όσα υφίσταται σήμερα η πατρίδα μας έχουν τη ρίζα τους στο Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, τότε που αποψιλώθηκε η Ελλάδα από κάθε υλικό αγαθό, από τον εθνικό της πλούτο και βρίσκονται σε συνάρτηση άλλων δρώμενων στην μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια. Η οικονομική κρίση της Ελλάδας αξιολογήθηκε ως πολύ μεγάλη και σημαντική πότε; Όταν άρχισε να τρίζει το γενικότερο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Τότε ανακαλύφθηκε ότι για την κρίση αυτή έχουν μεγάλο μερτικό ευθύνης κάποιες χώρες της Ευρώπης, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα. Όσα χρήματα όμως κι αν σπαταλήθηκαν στην Ελλάδα, στο σύνολο τους σχεδόν, μέσα στην Ευρώπη σπαταλήθηκαν, οπότε άν αυτά δεν υπάρχουν, πρωτίστως είναι θέμα αυτών που τα συγκέντρωσαν, παρά αυτών που τα σπατάλησαν.
Αισθανόμαστε σίγουρα άβολα εμείς οι Έλληνες για την κατάσταση που επικρατεί στην πρώτη μας πατρίδα. Στεναχωρούμαστε όταν λοιδορούν το λαό μας και προσπαθούν να του φορτώσουν όλα τα λάθη που έπραξαν οι κατά καιρούς κυβερνήτες του. Αυτό είναι άδικο. Δεν μπορούν οι λαοί να φορτώνονται τα λάθη των κυβερνητών τους. Άλλωστε είναι ιστορικώς καταγεγραμμένο πως δεν υπάρχει λαός, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, που να μην κυβερνήθηκε από ανθρώπους για τους οποίους όχι μόνο δεν χαίρεται για τον τρόπο που άσκησαν την εξουσία, αλλά αντιθέτως ντρέπεται για τα «καμώματά» τους. Παρόμοιο παράδειγμα έχει και η Γερμανία στη σύγχρονη ιστορία της. Τι φταίει όμως σε αυτές τις περιπτώσεις ο λαός; Μήπως και η γνώμη του είναι πάντα υπολογίσιμη;
Βεβαίως και υψώνουμε φωνή διαμαρτυρίας σε εκείνους που μας κυβέρνησαν και μας κυβερνούν, για την κατάσταση στην οποία μας έχουν φέρει. Δεν μπορούμε όμως να μην εκφράσουμε το παράπονό μας  και προς τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολλές  φορές δημιουργείται η εντύπωση, ότι ζουν σε άλλο κόσμο. Που είναι η Ευρώπη των λαών που επαγγέλθηκαν με την δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης;  Την αρχή δημιούργησαν την Ε.Ο.Κ. (Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα), είδαν όμως ότι σε ένα τέτοιο σχήμα κυριαρχεί η ύλη, το χρήμα και ο άνθρωπος ως παράγοντας απουσιάζει. Επιχειρώντας να δώσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο άνθρωπο κατήργησαν την Ε.Ο.Κ. και δημιούργησαν  την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ονόμασαν μάλιστα Ευρώπη των λαών. Και αλίμονο, το αποτέλεσμα ποιο είναι; Σε ολόκληρη την Ευρώπη να ακούγονται αριθμοί που αφορούν μόνο οικονομικά μεγέθη. Παραποιήθηκε ο στόχος και ο σκοπός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό γίνεται φανερό από την πτώση της ποιότητας ζωής σε όλη την Ευρώπη, γίνεται αντιληπτό από την αύξηση των ποσοστών των ακραίων κομμάτων σε όλη τη γηραιά Ήπειρο.
Εμείς εδώ, οι Έλληνες του Αννοβέρου που έχουμε συνηθίσει μια Γερμανία της διακριτικότητας και των ίσων ευκαιριών, δεν θέλουμε επουδενί να σκεφτούμε, πολύ δε περισσότερο να πιστέψουμε, ότι μπορεί να γίνει με τις ενέργειες κάποιων πολιτικών, χώρα των διακρίσεων και των πιέσεων εις βάρος άλλων χωρών.
Όμως ας μην βαρύνουμε το κλίμα μια τέτοια εορταστική μέρα, όπως είναι η Πρωτοχρονιά. Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε όλους για την εξόχως τιμητική παρουσία σας. Επιθυμούμε επίσης να σας διαβεβαιώσουμε ότι, όλοι εμείς οι Έλληνες του Αννοβέρου μοιραζόμαστε εξίσου με όλους τους συνδημότες μας εδώ, τα προβλήματα της καθημερινότητας. Αισθανόμαστε αναπόσπαστο κομμάτι του Αννοβέρου. Αγαπούμε την πόλη μας, φροντίζουμε γι’ αυτήν και όποτε κι αν μας καλέσει, για οποιαδήποτε δραστηριότητα, θα είμαστε παρόντες.
Οι χώροι μας αποτελούν χώρους όλων και μέσα σε αυτούς θέλουμε να ζούμε όχι μόνο την δική μας κουλτούρα, αλλά και αυτή των υπολοίπων. Όλοι οι ελληνικοί φορείς της πόλεως να ξέρετε ότι έχουν ανοικτές τις πόρτες τους σε όλους εσάς. Γνωρίζουμε την αγάπη σας για την Ελλάδα και τους Έλληνες και χαιρόμαστε γι’ αυτό. Και επειδή εδώ αυτό το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε δεν είναι Ελλάδα, αλλά αποτελεί ένα κομμάτι της όμορφης πόλης μας του Αννοβέρου που φιλοξενεί και στεγάζει ελληνική κουλτούρα και συνήθειες, στη συνέχεια θα σας ταξιδέψουμε νοερώς στην Ελλάδα με διάφορους ελληνικούς χορούς που θα παρουσιάσουν οι χορευτικές ομάδες μας.
Ευχόμαστε σε όλους το 2017 να είναι έτος χαράς, ειρήνης, δημιουργίας και προκοπής. Ευχόμαστε στην πόλη μας, στο Αννόβερο να έχει διακρίσεις σε όλους τους τομείς και συνολικά στην Γερμανία στην δεύτερη αγαπημένη μας πατρίδα ευχόμαστε πρόοδο και ευημερία.
Σε όλους τους Έλληνες ευχόμαστε να ξανανθίσει το χαμόγελο στα χείλη, να διαλυθούν τα σύννεφα που σκεπάζουν τη ζωή μας και να ξαναβρούμε το βηματισμό μας.
Ο Θεός να σας ευλογεί. Χρόνια πολλά, καλή χρονιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: