1/11/15

ΔΟΞΟΛΟΓΊΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Την Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015 τελέσθηκε η Δοξολογία για την 28η Οκτωβρίου, στον ιερό ναό Τριών Ιεραρχών Αννοβέρου, παρουσία του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Αννοβέρου, εκπροσώπων των Ομογενειακών Φορέων. Με τις σημαίες τους ήταν παρόντα και τα ελληνικά σχολεία συνοδεύομενα από τους εκπαιδευτικούς τους.  Καταλλήλως μίλησε ο π. Γεράσιμος. Την ομιλία μπορείτε να δείτε στο τέλος αυτης της ανάρτησης, μετά τις φωτογραφίες. 
Την προηγούμενη μέρα, Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015, στο Ενοριακό Κέντρο πραγματοποιηθηκε εορταστική εκδήλωση από την Ελληνική Κοινότητα όπου μεταξύ άλλων το χορευτικό της παρουσία σε χορούς απ'  όλη την Ελλάδα. Παρών στην εκδήλωση ήταν ο Γενικός Πρόξενος Αμβούργου κ. Γεώργιος Αρναούτης. 



Φωτοστιγμές από την παραμονή!


























Από την Δοξολογία.








Ομιλία π. Γερασίμου


          Έχουν περάσει μόνο εβδομήντα πέντε χρόνια από το παλλαϊκό  ΟΧΙ στις απαιτήσεις του φασιστικού άξονα Βερολίνου-Ρώμης. Μετά την ιταμή πρόκληση που δέχτηκε η Ελλάδα τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940 από την Ιταλία, όταν ο ιταλός πρεσβευτής στην Ελλάδα επέδωσε στον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας Ιωάννη Μεταξά τελεσίγραφο, με το οποίο ο Μουσολίνι, ηγέτης της Ιταλίας, ζητούσε ουσιαστικά την κατοχή ορισμένων περιοχών της Ελλάδας. Το πλήρωσε βέβαια ακριβά η Ελλάδα αυτό το ΟΧΙ, όμως μετά από πέντε χρόνια ο ελληνικός λαός είδε να καρποφορούν οι αγώνες του, καθώς ο άνεμος της πολυπόθητης ελευθερίας άρχισε να πνέει απ'  άκρου σ' άκρο στην Ελλάδα.
          Τις ιστορικές αυτές στιγμές της ελεύθερης πλέον Ελλάδας ήρθε να αμαυρώσει ο καταραμένος εμφύλιος πόλεμος, αποτέλεσμα του οποίου ήταν να στραφεί ο γονιός εναντίον του παιδιού και αντίστροφα, αδελφός εναντίον αδελφού, φίλος εναντίον φίλου, γνωστός εναντίον γνωστού, έλληνας εναντίον έλληνα!
          Οι πληγές του πολέμου σχετικά νωρίς άρχισαν να επουλώνονται και ο λαός έβρισκε σιγά-σιγά το βηματισμό του και πάλι προς την ομαλή πορεία που είχε ανακτήσει η Ελλάδα. Και ενώ δεν είχαν συμπληρωθεί καλά-καλά δύο δεκαετίες, σύννεφα σκλαβιάς ξανασκέπασαν και πάλι την Ελλάδα, με την ξενοκίνητη χούντα των συνταγματαρχών, την οποία ο ελληνικός λαός με την αντίστασή του και τους αγώνες του κατάφερε να την κάνει παρελθόν και να ανοίξει για άλλη μια φορά καινούργια σελίδα στην ιστορία του με την μεταπολίτευση.
          Τη νέα αυτή περίοδο της μεταπολίτευσης τα πάντα φαινόντουσαν ότι είχαν αλλάξει. Είχε αποκατασταθεί η ειρήνη, η ομαλότητα, η ελευθερία, η δημοκρατία. Ο λαός πλέον ελεύθερα εξέφραζε την βούλησή του με τις εκλογές, επιλέγοντας αυτούς που ήθελε να τον κυβερνήσουν.
          Όμως και αυτή την περίοδο που παρά τις παθογένειές της είχε και τα θετικά της σε τομείς προόδου και ανάπτυξης, ήρθε να ανακόψει η οικονομική κρίση, την οποία μέχρι σήμερα ζούμε και όπως φαίνεται βαίνει ολοένα αυξανόμενη. Ο ελληνικός λαός ανά την οικουμένη παρακολουθεί τις εξελίξεις μη μπορώντας να αντιδράσει.
          Συνειδητοποίησε βέβαια ο λαός, από την πρώτη στιγμή της κρίσης ότι, όλοι αυτοί  που τους είχε κάνει ινδάλματα και τους είχε τιμήσει με την ψήφο του για να τον κυβερνήσουν, είχαν βάλει και αυτοί το "χεράκι" τους στην δημιουργία αυτής της κρίσης. Συνειδητοποίησε βέβαια και τις δικές του ευθύνες. Παρ' ότι ωμή, χυδαία, και προκλητική η δήλωση ότι, "μαζί τα φάγαμε", εν τούτοις παρά την ενόχληση, εκτιμώντας την συμπεριφορά του έναντι του ελληνικού κράτους ο καθένας μας, πιθανόν να ανακάλυψε αναλογικά και δικές του ευθύνες για την κατάντια της πατρίδας μας. Άλλωστε εμείς ήμασταν εκείνοι που θεοποιήσαμε τους πολιτικούς σε τέτοιο σημείο μάλιστα, που η πολιτική "ποδοσφαιροποιήθηκε" και οι πολίτες "οπαδοποιήθηκαν". Όλη αυτή η κατάσταση μας οδήγησε στην κατρακύλα, σ'  ένα ολισθηρό και επικίνδυνο κατήφορο.
          Σε αυτή την φάση εμφανίστηκαν διάφοροι οργανισμοί και συμμαχίες στις οποίες ως χώρα ανήκουμε και δήλωσαν πρόθυμοι να μας βοηθήσουν, για να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση. Ξεγελασμένοι δεχτήκαμε. Δεν θυμηθήκαμε τα λόγια του Χριστού: "Οίδατε ότι οι άρχοντες των εθνών καταδυναστεύουσιν αυτών και οι μεγάλοι κατεξουσιάζουσιν αυτών".[1] (Ξέρετε ότι οι ηγέτες των εθνών ασκούν απόλυτη εξουσία πάνω τους και οι άρχοντες τα καταδυναστεύουν). Κι έτσι μας προέκυψαν Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλα γαμψόνυχα και κοφτερόραμφα αρπαχτικά έτοιμα να κατακρεουργήσουν σάρκες και να πιουν το αίμα του ελληνικού λαού έναντι "πινακίου φακής".
          Έχουν μετατρέψει μια ολόκληρη χώρα με τον λαό της σε πειραματόζωο. Ομολογούν οι ίδιοι δημοσίως ότι τα μέτρα που εφαρμόζουν είναι αναποτελεσματικά και όμως συνεχίζουν. Δημιουργεί υποψίες αυτή η στάση ή μάλλον δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις. Ο επικεφαλής των οικονομολόγων, αυτών δηλαδή που επεξεργάζονται και προτείνουν τα μέτρα που επιβάλλει το Δ.Ν.Τ. κύριος Ολιβιέ Μπλανσάρ ομολόγησε πριν από ένα ακριβώς χρόνο, στη σύνοδο του Ταμείου στο Τόκιο, ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται στην Ελλάδα είναι λάθος, όμως κανένας δεν έδωσε σημασία.
          Περιφρονούν και γελοιοποιούν το λαό μας αποδίδοντας του αφειδώς χαρακτηρισμούς υπερβολικούς ή άσχετους με την πραγματικότητα. Προσπαθούν να μας παρουσιάσουν όλους τους έλληνες τεμπέληδες και ρέχτες της απάτης, παραμερίζοντας και αποσιωπώντας γεγονότα που αποδεικνύουν ότι, στο βωμό του κέρδους απάτες και ατασθαλίες γίνονται και στα "καλύτερα σπίτια", μη εξαιρουμένων και των δικών τους.
          Δεν φτάνει που εξαθλιώνουν το λαό, προσπαθούν να μειώσουν και την εθνική κυριαρχία της πατρίδας μας.
          Η Ενωμένη Ευρώπη που ξεκίνησε ως Ευρώπη των λαών, έχει μετατραπεί σε Ευρώπη των κερδών, των μονοπωλίων και της πολεμικής βιομηχανίας και παρακολουθεί με μοναδικό ενδιαφέρον την αύξηση των κερδών κάποιων λίγων, κέρδη τα οποία προέρχονται κυρίως από πολεμικές επιχειρήσεις ανά την υφήλιο.
          Αγαπητοί μου αδελφοί, σχεδόν όλοι οι λαοί σήμερα ταλαιπωρούνται. Το πέπλο της δυστυχίας απλώνεται πάνω απ' όλη την ανθρωπότητα. Πόλεμοι, θάνατος, ξεριζωμός. Ζούμε πολύ έντονα τις μετακινήσεις των προσφύγων, επειδή γίνονται στις περιοχές που κατοικούμε, παρόμοια δράματα και χειρότερα όμως διαδραματίζονται και σε άλλες περιοχές του πλανήτη μας. Τα πληθυσμιακά δεδομένα αλλάζουν παντού, αλλάζουν και στην Ευρώπη. Η καθημερινότητα μεταβάλλεται με ρυθμούς ριπών πυροβόλου. Το σήμερα διαφοροποιείται σε σχέση με το αύριο και απέχει πολύ από το χθες.
          Μέσα σε αυτή την καταχνιά που ζούμε οφείλουμε να μείνουμε ενωμένοι. Όταν κάποιος βρεθεί σε αδιέξοδο ψάχνει για διεξόδους. Όσο παραμένουμε μουδιασμένοι παρατηρητές δεν θα αλλάξει τίποτα. Τα πράγματα δεν γίνονται από μόνα τους. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με κανένα. Ούτε βέβαια μας φταίνε οι γερμανοί ή οι βέλγοι ή οι ολλανδοί. Ιδιαίτερα με τους γερμανούς, εμείς εδώ αναπνέουμε τον ίδιο αέρα, μοιραζόμαστε την ίδια γη, ζούμε μαζί. Είναι οι συνάδελφοί μας στη δουλειά, οι φίλοι μας, οι γείτονες μας, οι συγγενείς μας σε κάποιες περιπτώσεις. Μην αφήνουμε να σπέρνουν κάποιοι ζιζάνια μεταξύ των ανθρώπων, μεταξύ των λαών. Δεν φταίνε οι λαοί, δεν φταίνε οι απλοί άνθρωποι. Φταίνε αυτοί που είναι ή τουλάχιστον νομίζουν πως είναι άρχοντες και ηγέτες μας. Φταίνε αυτοί που μεθυσμένοι από την εξουσία δεν κάνουν τίποτ'  άλλο από το να κουνούν το δάχτυλο στους αδυνάτους. Φταίνε αυτοί που καταδυναστεύουν στο όνομα του κάθε συμφέροντος. Αυτοί είναι που κουνούν και σ' εμάς το δάχτυλο και μας αντιμετωπίζουν ως ανθρώπους δεύτερης και τρίτης κατηγορίας. Όμως, σάμπως με τον ίδιο τρόπο δεν συμπεριφέρονται και στους λαούς τους;
          Δεν πρέπει να δεχόμαστε ούτε από άλλους, ούτε από εμάς να κατηγορείται ο λαός μας. Τον μέμφονται κάποιοι για τις επιλογές του. Αναφαίρετο δικαίωμά του είναι να επιλέγει ελεύθερα. Δεν φταίει η ελεύθερη επιλογή όταν δεν είναι σωστή, φταίνε αυτοί που άλλα λένε και άλλα κάνουν με αποτέλεσμα να ξεγελούν και το φαινόμενο αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό, είναι παγκόσμιο.
          Ο λαός μας έχει περηφάνια και λεβεντιά, έχει στην καρδιά του, στην ψυχή του φιλότιμο και πείσμα. Είναι επαναστάτης λαός ο ελληνικός λαός. Στην παρούσα συγκυρία κάποιοι νομίζουν ότι ο λαός αυτός βρίσκεται σε νάρκη. Κάνουν όμως λάθος. Πολλοί πιστεύουν πως ο πόλεμος και η επανάσταση  γίνονται με την οικονομία. Όχι λοιπόν, οι πόλεμοι και οι επαναστάσεις γίνονται με τον πολιτισμό. Και να είναι σίγουροι όλοι, πως η Ελλάδα θα κάνει κάποια στιγμή την επανάστασή της. Οι έλληνες με την χάρη και βοήθεια του Θεού και την Αγία Σκέπη της Παναγίας μας θα επαναστατήσουν και πάλι με εκρήξεις πολιτισμού. Και όπως με την πολιτιστική τους επανάσταση κέρδισαν παλαιότερα την Ήπειρό μας και της έδωσαν όνομα και την είπαν Ευρώπη, έτσι και τούτη τη φορά, με την πολιτιστική επανάσταση θα νοηματοδοτήσουν τη ζωή και το μέλλον της επαναφέροντας την στις ράγες της ανθρωπιάς, της χαράς και της δημιουργίας. Το οφείλουμε άλλωστε στους προγόνους μας ήρωες, την μνήμη των οποίων σήμερα τιμούμε και γιορτάζουμε. Το ΟΧΙ είναι το μεγαλύτερο κατόρθωμα της ενότητας και αποφασιστικότητας των ελλήνων. Δεν αποτελεί απλά ένα μεγάλο σταθμό της ελληνικής ιστορίας. Είναι το σύμβολο της αιώνιας πάλης του δικαίου με το άδικο. 
Ζήτω η Ελλάδα! Ζήτω η Ελευθερία! Ζήτω η δημιουργία! Ζήτω ο άνθρωπος!               .       




[1] Μτθ. 20. 25

Δεν υπάρχουν σχόλια: