5/11/14

ΜΕ ΦΑΝΑΡΙΩΤΙΚΗ ΙΕΡΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΕΙΑ Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑ ΜΟΝΑΧΟΥ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΕΠΑΝΩΣΗΦΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ


Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε η ανακομοιδή των λειψάνων του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου στο ομώνυμο μοναστήρι του Επανωσήφη στο Ηράκλειο Κρήτης.
Ο επισκέπτης της Μονής παραμονές τηςπανηγύρεως θα αντίκρυζε μια εικόνα που θα του δημιουργούσε την αίσθηση ότι βρίσκεται σε κυψέλη με τη διαφορά πως στην Μονή όλα γίνονται σιωπηρά και προγραμματισμένα.
Οι Πατέρες της Μονής με ανασκουμπωμένα τα ράσα τους τακτοποιούσαν και στην κυριολεξία γιάλυσαν το ναό μέσα κι έξω. Βοηθοί τους και αρκετοί λαϊκοί φίλοι της Μονής.
Στον εσπερινό που έγινε την το απόγευμα της Κυριακής  2 Νοεμβρίου με Φαναριώτικη ιεροπρέπεια και μεγαλοπρέπεια, χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης του Οικουμενικού Θρόνου Ικονίου κ. Θεόληπτος.
Στο τέλος του εσπερινού ο Ηγούμενος της Μονής αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Βογιατζόγλου και ο αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Φραγκουλάκης εφημέριος στο Αννόβερο Γερμανίας οδήγησαν εως της Ωραίας Πύλης τον Διάκονο Γεώργιο Σιώμο, μεταναστόπουλο που γεννήθηκε στο Αννόβερο. Εκεί τον περίμενε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ικονίου ο οποίος σε κλίμα έντονης συγκίνησης πραγματοποίησε την μοναχική κουρά του. Ο ναός ήταν κατάμεστος από προσκυνητές μεταξύ των οποίων και κάποιοι από Γερμανία, που ταξίδεψαν για να παραστούν στην κουρά.
Μετά την κουρά ενώπιον της εφεστίου εικόνας  και των ιερών λειψάνων του Αγίου Γεωργίου οι Πατέρες της Μονής αλλά και άλλοι επισκέπτες ιερείς έψαλαν τα εγκώμια του Αγίου.
Μετά την ακολουθία η Μονή παρέθεσε κέρασμα και τράπεζα σε όλους τους παρεβρισκομένους.
Την επαύριο Δευτέρα 3 Νοεμβρίου το πρωί τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος και πάλι του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Ικονίου κ. Θεολήπτου.Μετά την Θεία Λειτουργία, όπως και την παραμονή παρατέθηκε τράπεζα για όλους.
Η ένδυση του Αρχιερέως στο κέντρο του ναού, η κατανυκτικότητα που ενισχυόταν από το ιλαρό φως των κεριών και των καντηλιών, το κούνημα των πολυελαίων σε κάποιες στιγμές των ιερών ακολουθιών και γενικότερα η τάξη που επικρατούσε, παρά το πλήθος των προσκυνητών, δημιουργούσαν εντύπωση και δέος.
Οι εκδηλώσεις της πανηγύρεως περατώθηκαν με την τέλεση του κτητορικού μνημοσύνου, μετά τον εσπερινό ανήμερα της εορτής.
Στις ιερές ακολουθίες παρέστη συμπροσευχόμενος ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ολύμπου κ. Άνθιμος, αδελφός της Ιεράς Μονής Επανωσήφη. 














Δεν υπάρχουν σχόλια: