2/4/12

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΑΝΝΟΒΕΡΟ

Την Ε΄Κυριακή των Νηστειών, 1η Απριλίου 2012, ο Σεβασμιότατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος λειτούργησε στον Ιερό Ναό Τριών Ιεραρχών Αννοβέρου, συμπαραστατούμενος από τον Προηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη, Ηρακλείου, Κρήτης π. Τιμόθεο Βασιλάκη και τον προϊστάμενο της ενορίας π. Γεράσιμο Φραγκουλάκη.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο π. Γεράσιμος προσφωνώντας τον Σεβασμιότατο αναφέρθηκε στην συμπλήρωση 40 ετών, από την εις Επίσκοπον χειροτονία του, την 26η Μαρτίου 1972.

ΟΜΙΛΙΑ  π. ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ

Ούτως ή άλλως η παρουσία του Επισκόπου στο ενοριακό θυσιαστήριο αποτελεί αιτία χαράς και λαμπρού εορτασμού, διότι ο Επίσκοπος εικονίζει στη Θεία Ευχαριστία τον μόνο Άγιο, ως εικών του Χριστού και ως καθήμενος εις τόπον και τύπον Θεού.
Όμως κατά την σημερινή μας σύναξη έχουμε και άλλο ένα λόγο για λαμπρά εορτή. Προ εβδομάδος και συγκεκριμένα την 26η Μαρτίου, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας, ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γερμανίας και Έξαρχος Κεντρώας Ευρώπης κύριος Αυγουστίνος συνεπλήρωσε σαράντα χρόνια ως Επίσκοπος, εκ των οποίων τα τριάντα δύο ως Μητροπολίτης Γερμανίας.
Πορεία σαράντα χρόνων στο Αρχιερατικό Υπούργημα μεστά αγώνων και κόπων, αλλά και αποτελεσμάτων λαμπρών, προς δόξαν Θεού.
Εχόμενοι της αρχής ότι «ο τιμών Επίσκοπον υπό Θεού τετίμηται», όπως λέγει ο Άγιος Ιγνάτιος Αντιοχείας, τιμούμε τον Ποιμενάρχη μας με τρόπο ιδιαιτέρως έξοχο διά της τελέσεως της Θείας Λειτουργίας. Γιατί από αυτήν πηγάζει όλη η εξουσία του Επισκόπου, όχι μόνο η αγιαστική αλλά και η ποιμαντική ακόμη και η διοικητική. Ευχαριστία χωρίς Επίσκοπο δεν υπάρχει, αλλά ούτε και Επίσκοπος χωρίς Ευχαριστία.
Σύμφωνα με τον Άγιο Κυπριανό, Επίσκοπο Καρχηδόνος: «Ο Επίσκοπος είναι στην Εκκλησία και αν κανείς δεν είναι με τον Επίσκοπο, δεν είναι και με την Εκκλησία.»
Σεβασμιότατε Δέσποτα,
το Αρχιερατικό Υπούργημα εξωτερικά φαίνεται θελκτικό και μεγαλειώδες. Ασφαλώς το να υπηρετεί κανείς την Εκκλησία του Χριστού από μια τέτοια περίοπτη θέση, αποτελεί υψίστη τιμή και χαρά. Δεν είναι όμως έτσι! Και το γνωρίζετε πολύ καλά!
Το επισκοπικό αξίωμα είναι «αιδέσιμόν τε και φοβερόν…», περικλείει και αγωνίες και θλίψεις και οδύνες πολλές, που μόνον όσοι βρίσκονται δίπλα σας, μπορούν απλά να το υποπτευθούν.
Οι προσωπικοί σας αγώνες έχουν καταστήσει την Ιερά Μητρόπολή μας, κόσμημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, σε όλη την Ευρώπη.
Πολλές φορές με «έξωθεν μάχας και έσωθεν φόβους» αγωνιστήκατε για να μετατρέψετε την Μητρόπολη που η Χάρη του Θεού σας ανέθεσε, σε δημιουργική κυψέλη. Και το καταφέρατε. Το όνειρό σας σε κάθε ενορία να δημιουργηθεί και μια μικρή πατρίδα, με την απόκτηση ιερών ναών και ενοριακών κέντρων, αποτέλεσε τη δάδα που πυρπόλησε τις ψυχές κληρικών και λαϊκών και υλοποιήθηκε ο λόγος σας, στο σύνολο των ενοριών μας.
Εκτός αυτού διαρκής είναι η προσπάθεια, για την ένταξη των Ελλήνων μεταναστών στην γερμανική κοινωνία, διατηρώντας τα βασικά χαρακτηριστικά της ταυτότητός τους. Και αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζεται και από γερμανικής και από ελληνικής πλευράς, γι’ αυτό και έχει τιμηθεί με πλείστας διακρίσεις και από τις δύο χώρες.
Όμως πέρα αυτών τα οποία είναι εμφανή και πασίγνωστα, υπάρχουν και εκείνα τα οποία ολίγοι γνωρίζουν, διότι είναι εναρμονισμένα στη λογική που λέει: «Είναι καλύτερο να σιωπά κανείς και να είναι, παρά να μιλά και να μην είναι». (Άγ. Ιγνάτιος).
Και ο Μητροπολίτης Γερμανίας είναι!
-Είναι εργατικός και δεν επιβαρύνει κανένα κρυφά ή φανερά, λίγο ή πολύ. Ισχύει γι’ αυτόν ο λόγος του Αποστόλου Παύλου: «Ουδέ δωρεάν άρτον εφάγομεν παρά τινος, αλλ’ εν κόπω και μόχθω, νύκτα και ημέραν εργαζόμενοι  προς το μη επιβαρήσαι τινα υμών, ουχ ότι ουκ έχομεν εξουσίαν, αλλ’ ίνα εαυτούς τύπον δώμεν υμίν εις το μιμείσθαι ημάς».
-Είναι τόση η αρετή του, που και «ενώ σιωπά κατορθώνει περισσότερα απ’  αυτούς που μιλούν μάταια. Είναι εναρμονισμένος στις εντολές του Θεού, όπως η κιθάρα στις χορδές της».
Και σήμερα που ως έθνος αισθανόμαστε ταπεινωμένοι, γιατί προδοθήκαμε από εκείνους που κατά καιρούς επιλέξαμε ως ηγέτες μας, η πατρική φροντίδα του Μητροπολίτη μας είναι έντονα παρούσα, για να ανακουφίσει το όνειδος και να απαλύνει τον πόνο που δημιουργούν τα συντελλόμενα στην πατρίδα μας.
Είναι βέβαιον ότι εμείς οι Έλληνες της Γερμανίας μπορούμε να πορευθούμε στην παρούσα συγκυρία με βεβαιότητα και σιγουριά χωρίς πολλές συνέπειες, τουλάχιστον από το επίσημο κράτος, διότι έχουμε τον δικό μας Μωυσή, τον Πατέρα μας τον πνευματικό, τον Μητροπολίτη μας.
Σίγουρα και σε αυτήν την προσπάθειά θα υπάρξουν δυσκολίες και εμπόδια. Γιατί κατά τον Θείο Χρυσόστομο: «Ο Επίσκοπος καν οργισθή, καν γελάση, καν ανέσεως όναρ επιθυμήση, πολλοί οι σκώπτοντες, πολλοί οι σκανδαλιζόμενοι, πολλοί οι νομοθετούνες, πολλοί οι των προτέρων μεμνημένοι, πολλοί οι εις μηδέν αρεσκόμενοι και τα πάντα κακίζοντες».
Όμως, έστω η χαρά Υμών πεπληρωμένη!
Διότι αν σε μία λέξη μπορούμε να συμπηκνώσουμε την πολυετή προσφορά σας προς την τοπική μας Εκκλησία, αυτή είναι η λέξη ΑΓΑΠΗ, που σας έχει συνδέσει με το ποίμνιό σας σε μια αμφίδρομη, άρρηκτη πλέον σχέση.
Αυτή η αγάπη είναι και ας είναι για πάμπολλα, ως η άμμος της θαλάσσσης, έτη, η παρηγορία, η δύναμη, το στήριγμα και το κραταίωμά σας!
Γιατί, κραταιά ως θάνατος Αγάπη. Ύδωρ πολύ ου δυνήσεται σβέσαι την Αγάπην και ποταμοί ου συγκλύσουσιν αυτήν.
Άξιος!


















































Ο Προηγούμενος π. Τιμόθεος Βασιλάκης στην αίθουσα του Ενοριακού μας Κέντρου, με φόντο τον πίνακα που απεικονίζει την Ιερά Μονή Επανωσήφη, της οποίας υπήρξε Ηγούμενος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: