3/3/11

ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ!

 Η νηστεία είναι αρχαίος θεσμός της Εκκλησίας μας. Καθιερώθηκε από τον ίδιο το Θεό. Είναι η πρώτη εντολή Του προς τους Πρωτοπλάστους και η  παράβασή της είχε ως αποτέλεσμα την εξορία τους από τον Παράδεισο.
Τηρώντας τη νηστεία αναγνωρίζουμε στην ουσία το λάθος που διέπραξαν οι Πρωτόπλαστοι. Απομακρύνουμε το νου μας από την υποδούλωση στην ύλη και ενισχυόμαστε πνευματικά. Έτσι προετοιμαζόμαστε  για την ουσιαστική συμμετοχή μας στις εορτές.
Αυτός που νηστεύει έχει την αναφορά του στο Θεό και στην Εκκλησία. Γι’ αυτό και σημειώνουμε ότι, η νηστεία για εμάς τους Ορθοδόξους αποτελεί υποχρέωση και όχι δικαίωμα, για να μπορείς να επιλέξεις αν θα το ασκήσεις ή όχι.
Η νηστεία βέβαια, από μόνη της δεν είναι αρετή, αλλά αποτελεί το μέσον για την απόκτηση της αρετής.
Η έννοια  της νηστείας δεν περιορίζεται μόνο στην αποχή από ορισμένα φαγητά, αλλά και στην ποσότητα. Η νηστεία αφορά και τις πράξεις μας. Γι’ αυτό η Αγία μας Εκκλησία, μας προτρέπει: «Νηστεύσωμεν, αδελφοί, σωματικώς, νηστεύσωμεν και πνευματικώς». Αξία έχει όχι μόνον η νηστεία των τροφών, αλλά και των παθών.
Η τήρηση της νηστείας μας αφορά όλους. Μικρούς και μεγάλους. Δεν εξαιρούνται ούτε τα παιδιά. Μοναδική εξαίρεση είναι οι λόγοι υγείας.
Είναι αβάσιμες οι απόψεις εκείνες που λένε ότι, τα παιδιά δεν πρέπει να νηστεύουν γιατί με την νηστεία υπονομεύεται η ανάπτυξή τους.
Ο Μέγας Βασίλειος λέει: «Η νηστεία κάνει τα σπίτια να προκόβουν. Είναι η μητέρα της υγείας, η παιδαγωγός της νεότητας».
Αυτό το λόγο του Μεγάλου Βασιλείου επιβεβαιώνουν σύγχρονες επιστημονικές έρευνες.
Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Κρήτης έδειξε ότι, οι 180 με 200 ημέρες νηστείας το χρόνο, που υπαγορεύει η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι ευεργετικές όχι μόνο για τους ενήλικες, αλλά και για την υγεία των παιδιών. Όχι μόνον δεν «φρενάρουν» την ομαλή ανάπτυξη όσων παιδιών απέχουν από την κατανάλωση ζωικών τροφίμων, αλλά βοηθούν και στη διατήρηση φυσιολογικού βάρους κόντρα στην διαρκώς αυξανόμενη παιδική παχυσαρκία.
Τα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα και ακολουθούσαν πλήρη νηστεία επί 3,5 χρόνια δεν βρέθηκαν να έχουν διαφορές στο ύψος σε σχέση με εκείνα που δεν νήστεψαν ποτέ.
«Η νηστεία δεν επηρεάζει τη φυσιολογική τους ανάπτυξη, όπως πίστευαν παλαιότερα» επισημαίνει ο υπεύθυνος της μελέτης, Καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης κ. Αντ. Καφάτος.
Ένα από τα σημαντικά ευρήματα της μελέτης ήταν ότι, τα παιδιά που νηστεύουν καταναλώνουν σημαντικά περιορισμένο αριθμό θερμίδων και έχουν επίσης περιορισμένη πρόσληψη επικίνδυνων για την υγεία κορεσμένων λιπαρών οξέων, σε σύγκριση με εκείνα που δεν νηστεύουν.
«Τα παιδιά που νηστεύουν φαίνεται να έχουν καλύτερες επιλογές  στην κατανάλωση τροφίμων και πλησιάζουν περισσότερο τις ημερήσιες συνιστώμενες ποσότητες των περισσότερων θρεπτικών συστατικών, σε σχέση με εκείνα που δεν νηστεύουν καθόλου, ενώ δεν επηρεάζεται η σωματική τους ανάπτυξη»,  τονίζουν οι υπεύθυνοι της έρευνας.

Συμπέρασμα: Οι διατροφικές επιταγές της Ορθόδοξης Εκκλησίας φαίνεται ότι λειτουργούν θαυματουργά για την υγεία των παιδιών.
Μη διστάσουμε λοιπόν να παροτρύνουμε τα παιδιά να νηστέψουν, οδηγώντας τα με το παράδειγμά μας βεβαίως!
 Αρχιμανδρίτης, Γεράσιμος Φραγκουλάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: