9/2/10

ΣΙΝΑΪΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ

Ο Σιναϊτικός είναι ένας αρχαίος χειρόγραφος κώδικας που περιέχει τα βιβλία της Καινής Διαθήκης και ένα μέρος των βιβλίων της Παλαιάς Διαθήκης.
  Ανακαλύφθηκε  στο γυναικείο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στους πρόποδες του Όρους Σινά, στην Αίγυπτο, το 1844 όπου βρισκόταν για 1600 χρόνια! 
  Θεωρείται ότι άντεξε στο χρόνο επειδή ο αέρας της ερήμου είναι ιδανικός για τη διατήρηση κειμένων αλλά και επειδή το μοναστήρι παρέμεινε ανέγγιχτο από επίδοξους κατακτητές.

   Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι συντάχθηκε σε 50 αντίγραφα, κατ' εντολή του Μεγάλου Κωνσταντίνου, όταν ασπάστηκε τον Χριστιανισμό, αλλά οι υπεύθυνοι της Μονής έχουν επισήμως απορρίψει τέτοιο ενδεχόμενο.
  Ο κώδικας είναι γραμμένος σε περγαμηνή υψηλής ποιότητας η οποία προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από δέρμα αντιλόπης. Είναι γραμμένος σε κεφαλαιογράμματη ελληνική γραφή και χρονολογείται στα μέσα του 4ου αιώνα. Σε κάθε γραμμή περιέχονται 12 ως 14 γράμματα, σε τέσσερις στήλες ανά σελίδα, που σημαίνει ότι ο κώδικας αποτελούνταν αρχικά από 1.460 και πλέον σελίδες. Η διάσταση της κάθε σελίδας είναι 41x36 εκατοστά.

"Ένας από τους πολυτιμότερους θησαυρούς στον κόσμο!"

   Ο Προϊστάμενος του Τμήματος Μεσαιωνικών Χειρογράφων και Χειρογράφων των Πρώιμων Χρόνων, δρ. Σκοτ ΜακΚέντρικ, μιλώντας στο BBC, δήλωσε "Είναι ένα πολύ ευδιάκριτο χειρόγραφο και κανένα άλλο δεν μοιάζει με αυτό. Σε κάθε σελίδα μεγέθους 40 επί 35 εκατοστών βρίσκεται το ελληνικό κείμενο σε τέσσερις στήλες".

  Ο Δρ. Σκοτ Μακέντρικ,  ανέφερε ότι η διαθεσιμότητα του κειμένου μέσω internet παρουσιάζει είναι σημαντική:  "Ο Σιναϊτικός Κώδικας είναι ένας από τους μεγαλύτερους γραπτούς θησαυρούς του κόσμου", επεσήμανε. "Το αρχαίο χειρόγραφο παρέχει ένα παράθυρο στην ανάπτυξη του Χριστιανισμού και την πρώτη απόδειξη για τον τρόπο που το κείμενο της Βίβλου μεταδόθηκε από γενιά σε γενιά".
Μαρία Παναγοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: