30/10/11

EΟΡΤΑΣΜΟΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Κοινότητας Αννοβέρου και περιχώρων τελέσθηκε στο ναό μας η Δοξολογία, για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.
Με επικεφαλής τον πρόεδρο της Κοινότητας κ. Δημοσθένη Παπαδόπουλο παρέστησαν εκπρόσωποι των Ομογενειακών Φορέων της περιοχής καθώς και τα ελληνικά σχολεία, παρότι περίοδος των φθινοπωρινών διακοπών.
Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από τον Διευθυντή του Ελληνικού Λυκείου Αννοβέρου Δρ. κ. Φοίβο Χατζημιχαήλ.

28/10/11

20 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ

Την 22α Οκτωβρίου 2011 συμπλήρωσε 20 χρόνια στον Οικουμενικό Θρόνο, ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.
Η επέτειος αυτή εορτάστηκε με διάφορες απλές και σεμνές τελετές με την συμμετοχή πλήθους κλήρου και λαού, μεταξύ των οποίων ήταν οι Πατριάρχες Σερβίας κ. Ειρηναίος, Γεωργίας κ. Ηλίας, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος, Αμερικής κ. Δημήτριος, ιεράρχες του Θρόνου από Κωνσταντινούπολη, Αμερική, Ευρώπη, Ελλάδα και ιεράρχες άλλων ορθοδόξων εκκλησιών. Διπλωματικοί από διάφορες χώρες έδωσαν επίσης, το παρόν.
Την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου οι εξ Αμερικής Άρχοντες του Οικουμενικού Θρόνου παρέθεσαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Πόλεως δείπνο, προς τιμή του Οικουμενικού Πατριάρχου.


 Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Πατριάρχης Σερβίας κατά το δείπνο.
Όρθιος διακρίνεται ο ιερατικώς προϊστάμενος της ενορίας μας, π. Γεράσιμος Φραγκουλάκης.

 Ο Πατριάρχης Γεωργίας και ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας.

Παρόν και ο Ποιμενάρχης μας, Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΧΟΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΗ Θ.ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γέρων Νικαίας κ. Κωνσταντίνος
προσφωνεί τον Παναγιότατο εκ μέρους της ιεραρχίας του Θρόνου.


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΡΩΜΑΙΪΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΣΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ


Στην προσφάτως ανακαινισμένη αίθουσα τελετών της Αστικής Σχολής Γαλατά και σε πολύ εγκάρδιο κλίμα με την παρουσία του Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Egemen Bağış, του Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίου, του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου και του νέου Γενικού Προξένου της Ελλάδας κ. Ματθιουδάκη, πραγματοποιήθηκε από την Ρωμαίικη Κοινότητα εκδήλωση εορτασμού των 20 ετών από της αναρρήσεως στον Οικουμενικό Θρόνο της Α.Θ.Π. του Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.



 ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΣΕΡΒΙΑΣ


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, το Πατριαρχικό και Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίου, ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη ειρηνική επίσκεψή του στην Πρωτόθρονη Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως. Στο συλλείτουργο, που έλαβαν μέρος Ιεράρχες των δύο Εκκλησιών, παρέστη συμπροσευχόμενος ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, Ιεράρχες του Θρόνου, ο νέος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη κ.Νικόλαος Ματθιουδάκης, διπλωμάτες, Άρχοντες της Μ.τΧ.Ε. και πλήθος πιστών.
Ο π. Γεράσιμος ακούει τη διήγηση του Πατριάρχου Σερβίας, από την επίσκεψη που είχε κάνει ως Μητροπολίτης, στο Αννόβερο, στο Σερβικό Ενοριακό Κέντρο, το οποίο βρίσκεται σε μια αυλή μαζί με το δικό μας.

*Ορισμένα από τα παραπάνω αποτελούν αναδημοσίευση από το Blog "Φως Φαναρίου".


19/10/11

ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ Ο ΕΝ ΚΕΦΑΛΗΝΙΑ

Ο Άγιος Γεράσιμος σύμφωνα με τη παράδοση γεννήθηκε στα Τρίκαλα της Κορινθίας το 1506. Ο πατέρας του ονομάζονταν Δημήτριος και η μητέρα του Καλή. Ο πατέρας του ανήκε στην βυζαντινή αριστοκρατία, στη μεγάλη οικόγενεια των Νοταράδων. Το βαφτιστικό όνομα του Άγιου Γερασίμου ήταν Γεώργιος. Ό Άγιος Γεράσιμος μεγάλωσε και μορφώθηκε όπως όλα τα αρχοντόπουλα της εποχής. Στα 20 χρόνια του αποφάσισε να πάει στη Ζάκυνθο που ήταν ένα σημαντικό κέντρο των γραμμάτων της εποχής καθώς παρόλη την Ενετική κατάκτηση υπήρχε εκεί ένας αναγεννησιακός αέρας σε αντίθεση με την υπόλοιπη τουρκοκρατούμενη Ελλάδα. Η βαθιά σχέση του με την ορδόδοξη πίστη, τον κάνει να εγκαταλήψει τη Ζάκυνθο και να ξεκινήσει προσκυνήματα στα σημαντικότερα πνευματικά θρησκευτικά κέντρα της εποχής του.
Πρώτος του σταθμός η Κωνσταντινούπολη και το Οικουμενικό Πατριαρχείο απ’ όπου πήρε την πατριαρχική ευλογία και αμέσως μετά το Περιβόλι της Παναγίας,  το Άγιον Όρος. Στο Άγιον Όρος ο Άγιος Γεράσιμος έγινε μοναχός και σύμφωνα με τους βιογράφους του έμεινε αρκετά και έφυγε όταν αποφάσισε να κάνει ένα ταξίδι στους Άγιους Τόπους, όπου πρέπει να έφθασε γύρω στο 1538. Εκτός από τον Πανάγιο Τάφο, επισκέφτηκε τη Συρία, τη Δαμασκό, το Σινά, την Αντιόχεια, την Αλεξάνδρεια και την έρημο της Θηβαΐδας. Ο πατριάρχης στα Ιεροσόλυμα εκτιμά την προσωπικότητα του Γερασίμου και έτσι τον κρατάει κοντά του και αναλαμβάνει κανδηλανάπτης στον Πανάγιο Τάφο. Στα Ιεροσόλυμα ο Άγιος Γεράσιμος χειροτονείται διάκονος και πρεσβύτερος από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Γερμανό, με το όνομα Γεράσιμος προς τιμήν του Άγιου Γεράσιμου του Ιορδανίτου. Το 1548 ο Άγιος Γεράσιμος αφήνει τα Ιεροσόλυμα για ένα ταξίδι στην Κρήτη όπου και έμεινε γύρω στα δύο χρόνια. Από εκεί επιστρέφει στη Ζάκυνθο και μετά αποφασίζει να πάει στη Κεφαλονιά. Ασκητεύει πάλι σε σπήλαιο κοντά στο Αργοστόλι. Στο σπήλαιο έμεινε για 5 χρόνια και 11 μήνες οπότε αποφασίζει να εγκατασταθεί στην περιοχή των ομαλών, στους πρόποδες του Αίνου και να ιδρύσει ένα μοναστήρι. Εκεί αρχίζουν να συρρέουν οι πιστοί για να ακούσουν τη διδασκαλία του. Στη περιοχή των Ομαλών υπήρχε ένα ερημοκλήσι αφιερωμένο στην κοίμηση της Θεοτόκου το οποίο παραχώρησε στον Άγιο Γεράσιμο, μαζί με τα γύρω κτήματα, ο ιερέας της περιοχής Γεώργιος Βάλσαμος το 1561. Ο Άγιος ιδρύει μοναστήρι με το όνομα Νέα Ιερουσαλήμ, με την άδεια και την ευλογία του επίσκοπου του νησιού Παχωμίου Μακρή. Από τότε η φήμη του εξαπλώνεται σε όλο το χριστιανικό κόσμο. Μετά από αίτησή του το Πατριαρχείο θέτει τη μονή υπό την υψηλή του προστασία. Ο Άγιος Γεράσιμος κοιμήθηκε στις 15 Αυγούστου. Την ίδια μέρα με την αγαπημένη του Παναγία. Οι ιερείς ντύνουν τον άγιο με τα άμφια, τα οποία φέρει μέχρι σήμερα και μετά από κατανυχτική εξόδιο ακολουθία στην οποία χοροστάτησε ο Επίσκοπος Κεφαλληνίας Φιλόθεος ο Λοβέρδος, ενταφιάζουν το σώμα του Άγιου Γεράσιμου δίπλα και μέσα στον νότιο τοίχο του Ναού. Η πρώτη ανακομιδή του σώματος του Αγίου Γεράσιμου έγινε 2 χρόνια και 2 μήνες μετά την κοίμηση του, στις 20 Οκτωβρίου. Γι’ αυτό το λόγο θεσπίστηκε η κυριώνυμος εορτή του Άγιου Γεράσιμου στις 20 Οκτωβρίου και όχι στις 15 Αυγούστου. Αργότερα όμως οι χριστιανοί γιόρταζαν τη μνήμη του και στην κοίμηση της Θεοτόκου, όχι όμως στις 15 για να μην επισκιαστεί η κοίμηση της Παναγίας, αλλά στις 16 Αυγούστου. Η αναγνώριση της αγιότητας του οσίου Γερασίμου έγινε το 1622. Ο Άγιος Γεράσιμος ονομάστηκε νέος ασκητής για να τον ξεχωρίζουν από τον Άγιο Γεράσιμο τον Ιορδανίτη.

Οι φωτογραφίες είναι από προσκύνημα του π. Γερασίμου Φραγκουλάκη, στον Άγιο Γεράσιμο, στην Κεφαλονιά, τον Ιούλιο 2011.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "Η ΦΟΝΙΣΣΑ"

Η Πολιτιστική Ομάδα ΗΧΟΔΡΑΜΑ  από την Αθήνα με την υποστήριξη της Ελληνικής Κοινότητας Αννοβέρου και της Ενορίας μας παρουσιάσε το έργο "Η ΦΟΝΙΣΣΑ" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, στο Ενοριακό μας Κέντρο, την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011.

Παρούσα ήταν και η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος, στο Αμβούργο, κυρία Αικατερίνη Δημάκη. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι, και η παράσταση ήταν πάρα πολύ ωραία και η παρουσία του κόσμου εντυπωσιακή.
Φωτογγραφίες και Video από την παράσταση