31/10/10

H ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ TOY "OXI"

Την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010 μετά τη Θεία Λειτουργία τελέσθηκε Δοξολογία για την Εθνική Εορτή της 28ης Οκτωβρίου, παρουσία του Εντιμοτάτου Γενικού Προξένου της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Αννόβερο κ. Ιωάννου Δημητρίου.
Παρέστησαν με τις σημαίες τους τα τρία σχολεία της πόλεως που ανήκουν στο Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδος, ήτοι το Ελληνικό Λύκειο, τα Γυμνασιακά Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας και τα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Παρόντες επίσης, εκτός από το πυκνό εκκλησίασμα, ήσαν εκπαιδευτικοί των σχολείων  και εκπρόσωποι των Ομογενειακών Φορέων και Οργανώσεων της παροικίας.




29/10/10

Ο ΓΙΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ "ΟΧΙ" ΣΤΟΝ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΜΑΣ

Ανήμερα της εορτής, Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010, τα παιδιά του Ελληνογερμανικού Παιδικού Σταθμού "Ο Μέγας Βασίλειος" της ενορίας μας, με τη βοήθεια των νηπιαγωγών τους αφιέρωσαν όλη την ημέρα στη γιορτή, με επίκαιρα τραγούδια, ζωγραφική και άλλες δραστηριότητες.











26/10/10

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Ο Μωϋσής της Ορθοδοξίας

Με την ευκαιρία της δεκάτης ενάτης επετείου από της εκλογής του (22 Οκτωβρίου 1991) ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δέχθηκε τα συγχαρητήρια και τις ευχές των Ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου στο Πατριαρχικό Γραφείο.
Εκ μέρους της Ιεραρχίας τον Πατριάρχη προσεφώνησε ο Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων Κωνσταντίνος.
Ο Πατριάρχης παρέθεσε γεύμα στην Ιεραρχία, όπου το λόγο έλαβαν οι Μητροπολίτες Γερμανίας Αυγουστίνος και Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος Δαμασκηνός.                                                                                                   


Ο Μητροπολίτης Γερμανίας είπε μεταξύ άλλων:                                          
 «Όταν πριν από πενήντα πήγα στη Γερμανία ή καλύτερα σε γερμανόφωνο χώρο στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, η Γερμανία ήταν ακόμη ένα ερείπιο και το πρόβλημα των Γερμανών ήταν πώς θα βγουν από αυτή την κρίση. Και θυμάμαι ότι μερικοί από την Ακαδημία των Επιστημών έλεγαν στα Μέσα Γενικής Ενημέρωσης ότι χρειαζόμαστε έναν «Μωϋσή». Και ο Θεός τους έστειλε έναν «Μωϋσή», τον Αντενάουερ. Και με τη σοφία του, την παιδεία του, την εμπειρία του στα πολιτικά κ.τ.λ. κατάφερε αυτός ο άνθρωπος να κάνει το λεγόμενο «οικονομικό θαύμα» της Γερμανίας. Έτσι η Γερμανία σήμερα είναι μια ισχυρή χώρα, ειδικά σήμερα, παρά τη διεθνή κρίση, βρίσκεται σε ένα πάρα πολύ καλό σημείο.
Φαίνεται, Παναγιώτατε, ότι το κάθε κράτος, η κάθε Εκκλησία χρειάζεται έναν «Μωϋσή». Εμείς που είμαστε έξω από την Πόλη, αλλά ζούμε στην Πόλη, όλοι μας πνευματικά είμαστε στην Πόλη, εμείς απ΄έξω ξέρουμε ότι ο Θεός μας έστειλε στο πρόσωπό Σας ένα «Μωϋσή». Ασφαλώς υπάρχουν άνθρωποι που βλέπουν τα πράγματα όπως αυτοί νομίζουν ή όπως αυτοί θα ήθελαν, αλλά όμως η αλήθεια είναι ότι είστε ο «Μωϋσής» της Ορθοδοξίας γενικά, όχι μόνον της ελληνόφωνης Ορθοδοξίας. Και η επίσκεψη του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας είναι απόδειξη γι΄ αυτό. Δεν είναι αυτονόητο. Στα δεκαεννέα αυτά χρόνια, σ΄ολα τα επίπεδα, ο λόγος Σας ήταν μοναδικός και καταλυτικός. Αυτά τα δεκαεννέα χρόνια για εμάς είναι μία φωτεινή ιστορία για την οποία είμαστε περήφανοι».

Άγιος Δημήτριος ο Μεγαλομάρτυρας ο Μυροβλήτης

Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 260 μ.Χ. και καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια. Αυτοκράτορας ήταν τότε ο  Διοκλητιανός και Τετράρχης στην Μακεδονία και σε ολόκληρη την ανατολή, ο Γαλέριος Μαξιμιανός (284-305μ.Χ),  εποχή κατά την οποία έγινε φοβερός διωγμός κατά των χριστιανών. Ο Μαξιμιλιανός διόρισε δούκα της Θεσσαλονίκης και στρατηγό της Θεσσαλίας τον Δημήτριο, γιατί ήταν ανδρείος, έξυπνος και έμπειρος στην στρατηγική.
Όταν ο Μαξιμιλιανός έμαθε πως ήταν χριστιανός και μάλιστα κήρυττε τον λόγο του θεού στους ειδωλολάτρες τον φυλάκισε σε ένα παλιό λουτρό. Την εποχή εκείνη γινόντουσαν αγώνες στο ιπποδρόμιο και ο Λυαίος ένας ψηλός και χειροδύναμος παλαιστής χλεύαζε και προκαλούσε τους χριστιανούς να παλέψουν μαζί του αλλά κανείς δεν τολμούσε.
Ο Νέστωρας, που ήταν ένας από τους μαθητές του Αγίου Δημητρίου, πήγε στην φυλακή και ζήτησε την ευχή του και την ευλογία του για να παλέψει με τον άπιστο Λυαίο που τα έβαζε με τους χριστιανούς. "Ύπαγε και τον Λυαίο θα νικήσεις και υπέρ Χριστού θα μαρτυρήσεις" του είπε ο Άγιος. Πράγματι ο Νέστωρας φωνάζοντας "Ο Θεός του Δημητρίου βοήθει μοι" κατάφερε με μία επιδέξια κίνηση με το ξίφος να τον χτυπήσει θανάσιμα.
Ο Μαξιμιανός αφού έμαθε τα γεγονότα διέταξε να τους σκοτώσουν και τους δύο αμέσως. Έτσι ο Άγιος Νέστωρας αποκεφαλίστηκε έξω από τη Χρυσή Πύλη με το ξίφος του και ο Άγιος Δημήτριος θανατώθηκε από τις λόγχες των στρατιωτών. Οι χριστιανοί των ενταφίασαν στον τόπο του μαρτυρίου του όπου άρχισε να αναβλύζει μύρο και έτσι πήρε το προσωνύμιο μυροβλύτης. 
Η μνήμη του τιμάται στις 26 Οκτωβρίου, είναι πολιούχος της Θεσσαλονίκης, όπου υπάρχει μεγαλόπρεπος ναός προς τιμήν του χτισμένος πάνω στον τόπο του μαρτυρίου του και εκεί φυλάσσονται και τα ιερά λείψανά του.

24/10/10

Ο Πρόεδρος της Ο.Δ. Γερμανίας κ. Christian Wulff στο Φανάρι

Στα πλαίσια επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Christian Wulff, συνοδευόμενος από την σύζυγό του, επισκέφθηκε την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, στην έδρα του, στο Φανάρι.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής, 22 Οκτωβρίου 2010.
Τον Πρόεδρο της Γερμανίας υποδέχθηκε στην είσοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος επικεφαλής των μελών της Πατριαρχικής Αυλής. Στην επίσημη υποδοχή με υπόδειξη του Οικουμενικού Πατριάρχη συμμετείχε και ο ιερατικώς προϊστάμενος της ενορίας μας, π. Γεράσιμος Φραγκουλάκης, ο οποίος αυτό το διάστημα βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη επικεφαλής ομίλου προσκυνητών, από την ενορία μας. 
Να σημειωθεί ότι, κατά το διάστημα που ο κ. Wulff ήταν πρωθυπουργός της Κάτω Σαξωνίας υπήρχε άριστη συνεργασία με την ενορία μας.
Στη συνάντηση του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο Γερμανός Πρόεδρος συζήτησε, όπως είπε «θέματα θρησκευτικής ελευθερίας, προβλήματα θρησκευτικού φανατισμού και την ανάγκη του διαλόγου σε όλα τα επίπεδα μεταξύ των χριστιανών και μεταξύ των μονοθεϊστικών θρησκειών».
Στη συνέχεια μιλώντας στους δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί στο Φανάρι σημείωσε ότι, πέραν την διαθρησκειακής συνεργασίας και τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν σήμερα τη ανθρωπότητα, συζήτησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη «την κατάσταση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Γερμανία, της οποίας ο ρόλος αυξάνεται και συμβάλλει στον πλουραλισμό» στη χώρα του.
«Είχα την ευκαιρία να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας στον κ. Πρόεδρο και στον λαό της Γερμανίας για τη βοήθεια και τη συμπαράσταση που παρέχουν στους ορθόδοξους αδερφούς μας εκεί», παρατήρησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
«Μιλήσαμε επίσης και για την προστασία του περιβάλλοντος», πρόσθεσε ο Γερμανός πρόεδρος.
«Όσο συνεχίσουμε σ΄ αυτό το περιβάλλον διαλόγου, πιστεύω πως θα υπάρχουν θετικές εξελίξεις», κατέληξε ο κ. Wulff.
«Συμμερίζομαι την αισιοδοξία σας. Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας για το καλό όλου του κόσμου», σημείωσε ο κ. Βαρθολομαίος.

Ο Γερμανός Πρόεδρος κατά την άφιξή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

 Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος υποδέχεται το προεδρικό ζεύγος

 O Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος υποδέχεται στο Γραφείο του το Γερμανό Πρόεδρο με τη σύζυγό του. Διακρίνεται και ο Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος.

 Συζήτηση στο Πατριαρχικό Γραφείο.

 Στην αίθουσα του Θρόνου για δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Ο Πρόεδρος κ. Wulff ανταλλάσει χειραψία με τον π. Γεράσιμο.
Ἀρχική σελίς

Εἰδήσεις ἀπό τό Πατριαρχεῖον

Ἐπιστροφή

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐδέξατο εἰς ἀκρόασιν:
Ὅμιλον προσκυνητῶν ἐκ τῆς ἐνορίας Τριῶν Ἱεραρχῶν Ἁννοβέρου, ὑπό τήν ἡγεσίαν τοῦ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτου κ. Γερασίμου Φραγκουλάκη.
Από την ηλεκτρονική σελίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου     


   Ο π. Γεράσιμος με τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη.

Μέλη του ομίλου προσκυνητών της ενορίας μας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.


18/10/10

Το 41 Ιερατικό Συνέδριο της Μητροπόλεώς μας

    Το διάστημα 11 έως 14 Οκτωβρίου 2010 πραγματοποιήθηκε το 41ο Ιερατικό Συνέδριο της Μητροπόλεως μας, στο Βερολίνο.
    Τη Δευτέρα (11 Οκτωβρίου) το απόγευμα  έγινε η έναρξη του συνεδρίου με την τέλεση Αρχιερατικού Εσπερινού, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Αυγουστίνου, στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Σωτήρος Βερολίνου.
    Στον εσπερινό παραυρέθηκαν και χαιρέτησαν εκπρόσωποι της Καθολικής και Ευαγγελικής Εκκλησίας, ο Μητροπολίτης του Πατριαρχείου Βουλγαρίας κ. Συμεών, εκπρόσωποι από την Γερμανική Βουλή, την Κυβέρνηση και την Ελληνική Πρεσβεία. Παρόντες επίσης ήταν και εκπρόσωποι διαφόρων φορεέων και οργανώσεων της περιοχής.
    Μετά τον εσπερινό στους συνέδρους κληρικούς παρέθεσε επίσημο δείπνο, ο Δήμαρχος του Steglitz-Zehlendorf κ. Norbert Kopp. Κατά τη διάρκεια του δείπνου ο Δήμαρχος απένημε την ανώτατη τιμητική διάκριση του Δήμου στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνο, για τη συμβολή του στη συνεργασία μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών της περιοχής.

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ









Από τον επίσημο Δείπνο

Παρόντες στο Συνέδριο, όπως γίνεται κάθε χρόνο,  κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος.


Η απονομή της τιμητικής διάκρισης στο Μητροπολίτη

ΣΥΝΕΔΡΙΟ


Δίπλα στο Σεβασμιότατο ο Μέγας Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Τσέτσης
κεντρικός ομιλητής του Συνεδρίου, με θέμα:




7/10/10

Γιατί δεν πρέπει να κλείσει το Προξενείο μας στο Αννόβερο.


          Η απόφαση του κλεισίματος του Προξενείου μας στο Αννόβερο μας έχει αναστατώσει όλους. Είναι μια απόφαση της οποίας τη σκοπιμότητα δεν μπορούμε να κατανοήσουμε, και κανένας βέβαια από τους υπεύθυνους που συνέβαλαν στη λήψη αυτής της απόφασης, δεν βγήκε να μας πει το γιατί.
         Αντιθέτως κάποιοι αναρωτιούνται, γιατί αντιδρούμε σε αυτή την απόφαση.
         Ως απάντηση λοιπόν, παραθέτουμε το παρακάτω κείμενο και, μακάρι να πέσει και στα «μάτια» εκείνων που πρέπει, από την πολιτική ηγεσία της πατρίδας μας.

6/10/10

ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΟ ΑΝΝΟΒΕΡΟ!

Το μοναδικό σημείο στο Αννόβερο που κυματίζει καθημερινά η ελληνική σημαία είναι η  Gellertstrasse 43, όπου βρίσκεται το Ελληνικό Προξενείο.
Ε! λοιπόν, την υποστολή της σημαίας αυτής αποφάσισε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος, από την 20ή Δεκεμβρίου 2010.
Η απόφαση αυτή έχει αναστατώσει τους 30.000 και πλέον Έλληνες που εξυπηρετούνται από το Προξενείο μας στο Αννόβερο. Τα προβλήματα που θα ανακύψουν είναι πολλά. Γι’ αυτό είναι και μεγάλη η πίκρα που αισθανόμαστε όλοι γι’ αυτή την απόφαση.
Σε μια περιοχή όπως η Κάτω Σαξωνία, που οι Έλληνες προσπαθούν να φτιάχνουν μικρές πατρίδες και μάλιστα σε δύσκολους καιρούς, η πατρίδα τους εγκαταλείπει; 
ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ
σε αυτή την απόφαση και ελπίζουμε ότι από το Εθνικό Κέντρο, θα την επανεξετάσουν και θα την αναστείλουν.


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΑΠΟ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΝΟΒΕΡΟΥ